Δέκα πιάτα που συχνά σερβίρονται λάθος

Advertisement

Ακόμη και διάσημοι σεφ, όπως ο Jamie Oliver, έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι προσθέτουν άκυρα υλικά στα πιάτα τους.

Γι’ αυτό ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο τι λάθη μπορεί να χαρακτηρίζουν μερικά διάσημα πιάτα που παραγγέλνουμε στο εστιατόριο ή φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Μακαρόνια με κιμά

Γνωστά παγκοσμίως ως μπολονέζ, τα μακαρόνια με κιμά έχουν δεχτεί πολλές αλλαγές ανάλογα με τον τόπο που μαγειρεύονται, ώστε οι Ιταλοί να μην τα αναγνωρίζουν πλέον πολλές φορές. Ο λόγος είναι ότι η αυθεντική συνταγή γίνεται με ταλιατέλες κι όχι σπαγγέτι.

Advertisement

Καρμπονάρα

Άλλο ένα αγαπητό πιάτο σε πολλά μέρη του κόσμου, η καρμπονάρα έχει αλλάξει πολύ μέσα στα χρόνια. Η αυθεντική συνταγή, πάντως, περιλαμβάνει σπαγγέτι, μπέικον, αβγά, τυρί πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τάκος

Αν παραγγέλνατε τάκος στο Μεξικό, θα διαπιστώνατε εύκολα ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που τρώτε συνήθως. Τα αυθεντικά τάκος φτιάχνονται με σταρένια τορτίγια ή καλαμποκιού και μπορούν να έχουν διάφορα είδη γέμισης, λαχανικά και τυρί, ενώ είναι επίσης πιο σκληρά και περιέχουν μπόλικο γουακαμόλε και ξινόκρεμα.

Γαλλικό τοστ

Ο λόγος που το γαλλικό τοστ που έχετε παραγγείλει έχει φτάσει πολλές φορές διαλυμένο στο πιάτο σας είναι απλός: η επιλογή ψωμιού είναι λάθος.

Advertisement

Μια φέτα από το ψωμί που περίσσεψε δεν θα δώσει καλό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και χρειάζεται φρέσκο ψωμί.

Όσο πιο παχιά είναι η φέτα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα, γιατί έτσι, το γάλα και τα αβγά θα απορροφηθούν, χωρίς να διαλύσουν το ψωμί.

Παέγια

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι μόνο ο Τζέιμι Όλιβερ που μαγειρεύει την παέγια με το λάθος τρόπο (είχε δεχτεί κριτική για την προσθήκη chorizo στην παέγια του).

Advertisement

Η αυθεντική παέγια δεν περιλαμβάνει chorizo και δεν πρέπει να ανακατεύεται τακτικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς απελευθερώνει άμυλο και κάνει το ρύζι κολλώδες.

Πουρές

Το μυστικό στην ποιότητα του πουρέ είναι οι πατάτες: όσο καλύτερη είναι η ποιότητά τους, τόσο καλύτερος θα βγει και ο πουρές. Πέραν αυτού, χρειάζεται τρόπος στην πολτοποίησή τους.

Πρέπει να τις πολτοποιείτε μαλακά, γιατί αλλιώς απελευθερώνουν άμυλο και το αποτέλεσμα γίνεται κάτι σαν… ζύμη.

Advertisement

Χούμους

Οι συνταγές για χούμους είναι απλές, αλλά ακόμη και στην απλότητα, χρειάζεται τέχνη. Μπορεί να αναμειγνύει κάποιος τα σωστά υλικά, αλλά παίζει ρόλο π.χ. το είδος των ρεβιθιών που χρησιμοποιούνται.

Για αυθεντικό χούμους, χρειάζονται ρεβίθια Hadas, τα οποία είναι ισραηλινά και έχουν πιο σκούρο χρώμα από το συνηθισμένο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι με τα κλασικά ρεβίθια δεν θα πετύχει η συνταγή, αλλά δεν θα είναι η αυθεντική.

Ψητό κοτόπουλο

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί με ένα ψητό κοτόπουλο είναι να ψηθεί λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε και να αυξήσει την πιθανότητα να μολυνθούμε με σαλμονέλα ή απλώς να παραψηθεί.

Advertisement

Το κόλπο για το σωστό ψήσιμο, δεν είναι άλλο από το θερμόμετρο. Ακολουθώντας τις θερμοκρασίες για το κάθε κρέας, ποτέ κανείς δεν πέφτει έξω στο ψήσιμο, αν κατέχει ένα τέτοιο εργαλείο.

Ντρέσινγκ σαλάτας

Οι κανόνες του ντρέσινγκ μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως με τα υλικά του, αλλά για ένα απλό ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο, χρειάζεται προσοχή για το πότε πρέπει το ελαιόλαδο να είναι περισσότερο από το ξίδι.

Με τα πιο ελαφριά ξίδια, για παράδειγμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε λιγότερο, ώστε να μην είναι το αποτέλεσμα τόσο λαδερό και να διατηρεί τη γλυκύτητά του.

Advertisement

Σαλάτα του Καίσαρα

Μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως υγιεινή, αλλά είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς δημοφιλείς σαλάτες. Ξέρατε, όμως, ότι η αρχική συνταγή δεν περιλάμβανε ένα πολύ βασικό της υλικό, το κοτόπουλο;

Η αυθεντική συνταγή περιλάμβανε μαρούλι, παρμεζάνα, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αβγό, σάλτσα Worcestershire, σκόρδο, μαύρο πιπέρι, κρουτόν και αντζούγιες.

πηγη:clickatlife.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement