Ο σημαντικός ρόλος του σκόρδου κατά του καρκίνου

Advertisement

Μπορεί να είναι ενοχλητική η οσμή του, μπορεί κάποιοι να παραπονούνται ότι τους «χαλάει» το στομάχι, ωστόσο το σκόρδο, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, είναι ευεργετικό στον οργανισμό μας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες του σκόρδου ρίχνουν την υψηλή πίεση.

Τώρα μια ακόμα μελέτη εστίασε στη δράση του σκόρδου έναντι των καρκινικών κυττάρων.

Advertisement

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μελέτες που διεξήχθησαν σε πληθυσμό που κατανάλωνε στη διατροφή του σκόρδο, έδειξαν ότι έχει ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις σε διάφορα όργανα και ιστούς.

Παρατήρησαν μάλιστα ότι δρούσε κατά των καρκινογόνων ουσιών όχι μόνο στους ανθρώπινους οργανισμούς αλλά και στα ζώα.

Στις μελέτες συμπεριέλαβαν και πειραματόζωα εκτός από ανθρώπους.

Advertisement

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομαχιού και του προστάτη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες και στη συνέχεια κλινικές δοκιμές για να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα.

Προτείνουν μάλιστα να μελετήσουν επί μακρόν οι ερευνητές αν τα άτομα που έχουν εντάξει το σκόρδο στη διατροφή τους παρουσίασαν λιγότερους καρκίνους από αυτούς που δεν καταναλώνουν σκόρδο.

Advertisement

Στην περίπτωση που τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σκόρδο διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και εάν απομακρυνθεί η πιθανότητα της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από πιθανούς παράγοντες που να προκαλούν λανθασμένα συμπεράσματα (confounding factors), τότε οι επιστήμονες μπορούν να συστήσουν ανεπιφύλακτα την κατανάλωση σκόρδου ή παραγώγων αυτού συστηματικά.

Η χημεία του όπως λένε, είναι πολύπλοκη, όπως για παράδειγμα οι θειούχες και άλλες ουσίες που περιέχει και οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μπορεί το σκόρδο να ακούγεται για τις ευεργετικές δράσεις του στο καρδιαγγειακό σύστημα και να είναι δημοφιλές για τη μείωση της πίεσης, ωστόσο, αναφορικά με τη δράση του ενάντια στα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες.

Advertisement

Οι ειδικοί συμβουλεύουν το κοινό να αποφεύγει την υπερκατανάλωση του σκόρδου γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες.

Εκτός από τη γνωστή κακοσμία του στόματος και του δέρματος, έχουν αναφερθεί περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές του στομαχιού, διάρροια, μείωση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου αίματος, συσχετισμός με βρογχικό άσθμα, έκζεμα επαφής και πιθανές επιδράσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

πηγη:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement