«Καθόμαστε» πάνω σε δραχμές αξίας 500 εκατ. ευρώ

Advertisement

Οι Έλληνες αλλά και όλοι οι πολίτες των χωρών που εγκατέλειψαν το εθνικό τους νόμισμα για το ευρώ, μάλλον θα πρέπει να ψάξουν κάτω από τους καναπέδες τους και στα ντουλάπια τους.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν κρυμμένα χαρτονομίσματα και νομίσματα που δεν ισχύουν πια συνολικής αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο φθάνει το ετήσιο κόστος των εισαγωγών της Λετονίας.

Advertisement

Λίγο λιγότερα από τον μισό αυτού του κρυμμένου θησαυρού των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται στην Γερμανία, οι πολίτες της οποίας αγαπάνε το ρευστό χρήμα.

Περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων αυτών δεν έχουν πλέον καμία αξία καθώς 12 κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν χρήματα και η προθεσμία για ανταλλαγή παλαιών χρημάτων με ευρώ έχει παρέλθει στην Γαλλία, την Ιταλία, την Φινλανδία και την Ελλάδα.

Ευτυχώς για τους Γερμανούς δεν υπάρχει καμία βιασύνη καθώς η Bundesbank έχει δηλώσει ότι θα αλλάζει απεριόριστα γερμανικά μάρκα με ευρώ επ’ αόριστων.

Advertisement

euro-draxmes

Αντίθετα η Τράπεζα της Πορτογαλίας σταμάτησε να ανταλλάσσει το τοπικό νόμισμα με ευρώ την ίδια χρόνια την οποία υιοθέτησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καθιστώντας άχρηστο το 48% των εσκούδων που ήταν σε κυκλοφορία.

Οι προθεσμίες για την αλλαγή χρημάτων προκαλούσε πάντα ενόχληση σε κάποιος κατοίκους της Ευρωζώνης που έχασαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις περιουσίες τους.

Advertisement

Η Τράπεζα της Ιταλίας υποχρεώθηκε να αποζημιώσει για λίρες αξίας 2,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο καθώς κάτοικοι της χώρας παραπονέθηκαν στο ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο επειδή η κεντρική τράπεζα μετακίνησε την προθεσμία για τις ανταλλαγές κατά τρεις μήνες το 2011.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement