Ποια είναι τα νέα «κανόνια» της αγοράς που τρομάζουν το εγχώριο επιχειρείν

Advertisement

Νέα λουκέτα και πτωχεύσεις, και εταιρείες που αφήνουν υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες ανέργους χαρακτηρίζουν την πορεία του εγχώριου επιχειρείν και τη νέα χρονιά, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για ανάπτυξη και υπέρβαση της κρίσης.

Το πρώτο ηχηρό επιχειρηματικό «κανόνι» για το 2017, της Άλφα Γκρίσιν, υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στα αρμόδια δικαστήρια, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Μαΐου 2017.

Η Ηλιόσφαιρα, που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων και πάνελ στην Αρκαδία, παρά τις δηλώσεις στήριξης  από πολιτικούς κάθε παράταξης, πτώχευσε και τυπικά. Η εταιρεία που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, διατηρούσε μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ thin film της Heliosphera στην Τρίπολη, το μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, μια επένδυση που άγγιξε τα 200 εκατ.ευρώ.

Advertisement

Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μαρμάρων στη χώρα, η Μάρμαρα Λαζαρίδης, έχει σταματήσει τις πληρωμές της προς τις πιστώτριες τράπεζες με αποτέλεσμα να τεθεί καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Πλέον, οι τράπεζες, που ελέγχουν την εταιρεία, επιδιώκουν την είσοδο σε αυτή στρατηγικού επενδυτή μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσουν το προσεχές διάστημα.

Η μεταλλουργία που «έκοβε» τα κέρματα του ευρώ στην Ελλάδα, η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου» δεν κατάφερε να επιβιώσει και ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της. Στο σφυρί βγαίνει το οικόπεδο της εταιρείας στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, η μονάδα παραγωγής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αποθέματα πρώτης ύλης, ακόμη και τα αυτοκίνητα και τα γραφεία της βιομηχανίας. Η εκποίηση θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Και επίσημα επικυρώθηκε τον περασμένο μήνα η πτώχευση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) Mondial Pol. Η εταιρεία απασχολούσε 260 εργαζομένους και διατηρούσε υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Advertisement

Τέλος, υπό την απειλή λουκέτου βρίσκεται η βορειοελλαδική εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καπνών «Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ», λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και αδυναμίας εξαγωγών από τον περασμένο Οκτώβριο.

πηγη:economy365.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement