Αυτός είναι ο… νέος γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου

Advertisement

Ένας Ισπανός 112 ετών από την Εξτρεμαδούρα είναι πλέον -βάσει των επίσημων στοιχείων- ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά τον πρόσφατο θάνατο του Ισραηλινού Γίσραελ Κριστάλ σε ηλικία 113 χρόνων.

Αγρότης στο επάγγελμα, ο Φρανθίσκο Νούνιεθ Ολιβέρα ποτέ δεν εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, τη μικρή κοινότητα Μπιενβενίδα των 2.200 κατοίκων, κοντά στην πόλη Μπαδαγόθ, με τον ίδιο να περιγράφει τον εαυτό του ως έναν απλό άνθρωπο με μία ήσυχη ζωή και με σταθερές συνήθειες, στις οποίες περιλαμβάνονταν ο περίπατος στους δρόμους του χωριού.

Η κόρη του Μαρία Αντόνια, 81 ετών, με την οποία εξακολουθούν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι εκείνη που έχει αναλάβει την φροντίδα του.

Advertisement

Ακόμη και όταν συνταξιοδοτήθηκε, ο κ. Φρανθίσκο συνήθιζε να εργάζεται στα χωράφια του, προτού ανταμώσει για μία παρτίδα χαρτιά τους φίλους του στο μπαρ της γειτονιάς, όπως αφηγήθηκε η κόρη του στην εφημερίδα El Pais.

«Όταν κουραζόταν από τα χαρτιά, πήγαινε στη γωνία και μιλούσε με τον κόσμο, γιατί του αρέσουν πολύ οι συζητήσεις», πρόσθεσε η ίδια, αποκαλύπτοντας πως ακόμη του αρέσει να μαθαίνει τις ειδήσεις, διαβάζοντας εφημερίδα παρά τα προβλήματα με την όρασή του.

Η εγχείρηση για καταρράκτη και η επέμβαση στα 90 του για την αφαίρεση ενός νεφρού ήταν οι μόνες φορές που επισκέφθηκε το νοσοκομείο, μολονότι ο Φρανθίσκο είναι πλέον και ο γηραιότερος παλαίμαχος πολεμιστής της χώρας, με δύο πολέμους στις πλάτες του.

Advertisement

Όσο για το «μυστικό» της μακροβιότητάς της, πέρα από το ισχυρό οικογενειακό γονίδιο (ο αδελφός του Λουίς είναι 95 ετών και η αδελφή του Χακόβα 93), είναι γιατί «έζησε τη ζωή του ακριβώς όπως την ήθελε, και με τρόπο υγιεινό».

Η δίαιτά του συνίσταται σε λαχανικά και όσπρια που ο ίδιος καλλιεργούσε στο χωράφι του και λίγο τοπικό κυνήγι της Εξτρεμαδούρα, πάντα με τη συνοδεία κρασιού.

Ο… νέος γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου διαδέχθηκε τον Πολωνό-ισραηλινός Γισραέλ Κρίσταλ, ο οποίος άφησε προ δύο εβδομάδων την τελευταία του πνοή έχοντας συμπληρώσει 113 χρόνια ζωής.

Advertisement

Ο Κρίσταλ, ο οποίος επέζησε από το Ολοκαύτωμα, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1903 στο Ζαρνόβ της σημερινής Πολωνίας, τρεις μήνες προτού οι αδελφοί Ράιτ πετάξουν για πρώτη φορά με ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος.

Έζησε στο Λοτζ, επίσης στην Πολωνία, έως τη ναζιστική εισβολή το 1939, ενώ τέσσερα χρόνια μετά εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Έχασε τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά στο Ολοκαύτωμα, εκείνος όμως επέζησε αν και ζύγιζε μόλις 37 κιλά όταν οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατουμένους των στρατοπέδων.

Μοναδικός επιζών από την οικογένειά του, ο Κρίσταλ μετανάστευσε στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με τη δεύτερη σύζυγό του και τον γιο του, το 1950.

Advertisement

Ήταν ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου ως τη σύνταξή του, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet, είχε δύο παιδιά, εννέα εγγόνια και 32 δισέγγονα.

naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement