Στο 1,7 δισ. ευρώ ο τζίρος από τα ενοικιαζόμενα τύπου Airbnb

Advertisement

Το 1,71 δισ. ευρώ προβλέπεται να αγγίξει φέτος ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού στο κομμάτι της διαμονής, σημειώνοντας ιδιαίτερη δυναμική την τελευταία διετία και ειδικά το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και παρουσιάστηκε σήμερα με τίτλο «Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας του διαμοιρασμού για τη φορολογική εξομάλυνση του κλάδου», ο κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων οικονομίας του διαμοιρασμού δύναται να δημιουργήσει εισροή εσόδων για το δημόσιο κατ’ ελάχιστον 341 εκατ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, «επιβάλλεται η ενεργοποίηση του νόμου άμεσα» (σ.σ. το θεσμικό πλαίσιο για τη ρυθμιστική ενσωμάτωση της οικονομίας του διαμοιρασμού στην ευρύτερη οικονομία υφίσταται ήδη μέσω του Ν. 4446/2016, του Ν. 4465/2017 και Ν. 4472/2017) , ενώ από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού δήλωσε ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Advertisement

Ως προς τα συμπεράσματα της μελέτης, ειδικότερα, εξαιτίας της οικονομίας διαμοιρασμού, η ξενοδοχειακή αγορά υφίσταται καθαρές απώλειες ύψους 525 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κεφάλαια, τα οποία αν είχαν μπει στην αγορά θα δημιουργούσαν 13.860 θέσεις εργασίας, ενώ τα καθαρά διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου ανέρχονται σε 88 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει πλέον δημιουργηθεί ένα σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τη ρυθμιστική ενσωμάτωσή της στην ευρύτερη οικονομία, εντούτοις εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης μεταξύ των δύο τομέων.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο βαθμός υποκατάστασης μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού σε συνδυασμό με το φαινόμενο της άνισης φορολογικής μεταχείρισης προκαλεί στρεβλώσεις στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, κυρίως σε επίπεδο τιμών.

Advertisement

Η αγορά δε λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργούνται αντικίνητρα παραγωγικότητας και βελτίωσης των προσφερόμενων αγαθών.

Η προώθηση της φορολογικής ισότητας όχι μόνο θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αλλά συγχρόνως θα εξομαλύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού.

Σε διαφορετική περίπτωση η αγορά δε θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα λάβει μεγάλες διαστάσεις με κίνδυνο να πληγεί έντονα ένας τομέας που συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Advertisement

«Είναι σαφές πως απαιτείται να βρεθεί μια ρυθμιστική λύση του εν λόγω ζητήματος. Η προώθηση της κοινής φορολογικής μεταχείρισης των δύο τομέων όχι μόνο θα περιορίσει το πρόβλημα της στρέβλωσης της αγοράς, αλλά και θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα δημιουργώντας δυνατότητες αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων ομάδων», όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Στο 18,63% η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και το 6,5% της απασχόλησης στη χώρα, ενώ ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία συμβάλλει με ποσοστό 18,63%.

Advertisement

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφερόμενος στα συμπεράσματα της μελέτης της Grant Thornton «η άμεση και έμμεση συμβολή του ελληνικού ξενοδοχείου στα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσει φέτος τα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων. Ο ελληνικός τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, συνεισφέρει με 23,4% στην συνολική εθνική απασχόληση. Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα δεν είναι σε καμία από τις πρώτες 5 θέσεις προτίμησης των 5 κυριότερων τουριστικών αγορών μας.
Η δε ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσει την χώρα μας στην 24η θέση , με την Ισπανία στην 1η και την Γαλλία στην 2η, καίτοι για αυτές τις χώρες ο τουρισμός τους, ενώ παράγει εξαπλάσια των δικών μας έσοδα , συνεισφέρει στα αντίστοιχα ΑΕΠ εως και 50% λιγότερο σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε.: «Οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων γίνονται εκ νέου θετικές από το 2015 και οι πλέον αποδοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αυτές των 3*και 4*. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μια εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά συνιστά μία παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, με τεράστιο πλέον τζίρο. Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα οφείλουν να δράσουν επαγγελματίες και Πολιτεία η οποία οφείλει να διασφαλίσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών, όσον αφορά στην ίση κατανομή των βαρών και κατά συνέπεια στην φορολόγηση αυτής της δραστηριότητας. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να υπάρχουν φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων».

Ο κ. Τσακίρης καταλήγοντας προσθέτει: «Δεν μπορεί να μιλάμε για πάταξη φοροδιαφυγής χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης . Δεν μπορεί να λέμε πολεμάμε τη μαύρη εργασία αλλά να κλείνουμε το μάτι στην ασυδοσία ορισμένων. Δεν μπορεί η ισότητα των ευκαιριών και του ανταγωνισμού να είναι αλά καρτ».

protothema.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement