Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία

Advertisement

Με στόχο την πίεση αλλά και τη διευκόλυνση των Γάλλων στη διαδικασία διακοπής καπνίσματος, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν ανακοίνωσε σήμερα έξι ανατιμήσεις στην τιμή του καπνού, η οποία θα καταλήξει στα 10 ευρώ το πακέτο έως το 2020.

Η τιμή βέβαια είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή του πακέτου στη Βρετανία, που φτάνει σήμερα τα 15 ευρώ, αλλά και υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ.

Οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν σταδιακά και «θα επιτρέψουν στους πολίτες να προετοιμαστούν, αλλά και να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να διακόψουν το κάπνισμα», τόνισε η Μπουζέν.

Advertisement

Η αύξηση της τιμής του πακέτου τσιγάρων στα 10 ευρώ ήταν προεκλογική υπόσχεση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Στα τέλη Αυγούστου η Ανιές Μπουζέν είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης κατά ένα ευρώ ετησίως, ώστε η τιμή να φθάσει το 2020 στα 10 ευρώ.

Είχε επίσης ταχθεί υπέρ της «εναρμόνισης των τιμών» των τσιγάρων στο επίπεδο των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Advertisement

Η Ελλάδα πάντως είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη μέση τιμή προϊόντων καπνού που φτάνει μόλις στα 3,4 ευρώ και την υψηλότερη φορολογία.

Η χώρα με την υψηλότερη μέση τιμή προϊόντων καπνού σύμφωνα με την υπηρεσία statista για το 2017 στα 9.91 ευρώ είναι η Βρετανία και ακολουθεί η Ιρλανδία με 9,15, η Γαλλία με 5,67 ευρώ, η Ολλανδία με 5,37 ευρώ, ενώ φθηνότερα από την Ελλάδα πωλούν η Ουγγαρία 3,06 ευρώ, η Κροατία 2,72 ευρώ και τη χαμηλότερη διαθέτει η Βουλγαρία 2,32 ευρώ.

insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement