Η Mercedes κηρύσσει «ηλεκτρικό πόλεμο» στην Tesla

Advertisement

Η Daimler σχεδιάζει να ξοδέψει 1 δισ. δολάρια για να επεκτείνει το εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ και να κατασκευάζει εκεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ξεκινώντας πόλεμο με την Tesla στην έδρα της αμερικανικής εταιρείας.

Θα είναι το πέμπτο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας στην περιοχή, ανακοίνωσε χθες αντιπρόσωπός της.

Η μονάδα στην Αλαμπάμα θα συναρμολογεί ηλεκτρικά SUVs, που θα έρθουν αντιμέτωπα με το Model X της Tesla και θα είναι τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα που παράγονται από ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ.

Advertisement

«Γιορτάζουμε την 20η επέτειο της παρουσίας μας στην Τουσκαλούσα της Αλαμπάμα, και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να επεκτείνουμε την επιχείρηση και να τροφοδοτήσουμε την ανάπυξη», δήλωσε ο επικεφαλής παραγωγής Μάρκους Σέφερ στο Bloomberg. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη μακροχρόνια ανάπτυξή μας στις ΗΠΑ».

Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στην κόντρα με την Tesla, της οποίας το μοντέλο-ναυαρχίδα Model S ξεπέρασε πέρυσι σε πωλήσεις στις ΗΠΑ την S-Class της Mercedes και την 7-Series της BMW.

Όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Daimler προετοιμάζεται για την εποχή που οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα απογειωθούν.

Advertisement

Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αναμένεται να τετραπλασιαστούν σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 643.000 το 2021, σχεδόν το 4% της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτου. Μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα έχει ξεπεράσει το ένα τρίτο.

Βέβαια το πέρασμα στον ηλεκτρισμό δεν είναι φθηνό.

Η Daimler ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο μείωσης των εξόδων της κατά 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 προκειμένου να αναπληρώσει τα χαμηλά περιθώρια κέρδους από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης παρουσίασε ένα ηλεκτρικό χάτσμπακ από τη νέα σειρά EQ.

Advertisement

Επιπλέον, σχεδιάζει να προσθέσει ηλεκτρικές εκδόσεις σε άλλες σειρές μοντέλων της. Τα Smart, που ανήκουν στην Daimler, θα καταργήσουν σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2020 και μετά.

Η Mercedes, που πέρυσι κέρδισε από την BMW την πρωτιά στα αυτοκίνητα πολυτελείας στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατασκευή οχημάτων στην Αλαμπάμα πριν από 20 χρόνια.

Το εργοστάσιο αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερά της παγκοσμίως, με το 70% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται εκεί να προορίζονται για αγορές του εξωτερικού.

Advertisement

Περίπου 3.700 υπάλληλοι απασχολούνται στη συναρμολόγηση των GLE, GLE Coupe, GLS και C-Class.

insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement