Το Λονδίνο ξεκίνησε να χρεώνει επιπλέον τα ρυπογόνα αυτοκίνητα

Advertisement

Οπως είχε ανακοινωθεί από τον Sadiq Khan, δήμαρχο του Λονδίνου, από χθες 23/10 αυξήθηκε κατά £10 το κόστος του T-Charge, το ποσό δηλαδή που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί που επιθυμούν να εισέλθουν στο κέντρο της Βρετανικής πρωτεύουσας με το αυτοκίνητο τους.

Μέχρι χθες, οι οδηγοί που κινούνταν στο κέντρο του Λονδίνου υποχρεούνταν να πληρώσουν 11,50 λίρες, ωστόσο με βάση το νέο φόρο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων diesel ή βενζίνης κάτω από Euro 4 (κυρίως οχήματα με άδεια πρώτης κυκλοφορίας πριν το 2005) υποχρεούνται από σήμερα να πληρώνουν 21,50 λίρες.

Ο φόρος ισχύει για όσους ιδιοκτήτες των παραπάνω οχημάτων θέλουν να κυκλοφορήσουν στο κέντρο του Λονδίνου τις καθημερινές, μεταξύ 07:00 και 18:00.

Advertisement

Τα φορτηγά και λεωφορεία που δεν έχουν Euro 4 κινητήρες, υποχρεούνται να πληρώσουν £100.

Ο Sadiq Khan έχει προτείνει την ενσωμάτωση περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ είχε καταθέσει και πρόταση με σκοπό την απόσυρση των diesel οχημάτων και την επιδότηση των οδηγών για την αγορά πιο πράσινων αυτοκινήτων, με την κυβέρνηση ωστόσο να την απορρίπτει ως μη ρεαλιστική κι εξαιρετικά δαπανηρή.

Σύμφωνα με μελέτη που επικαλέστηκε ο Khan, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν στο Λονδίνο κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τον ίδιο να δηλώνει:

Advertisement

«Έχω εκλεγεί με σαφή εντολή να καθαρίσω την ατμόσφαιρα του Λονδίνου. Ο προηγούμενος δήμαρχος δεν ενδιαφερόταν αρκετά για αυτό το θέμα, η κυβέρνηση είναι απελπιστικά αδρανής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Λονδίνου να είναι αυτοί που υποφέρουν

Πηγή:autoblog.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement