Διαβήτης και παχυσαρκία ένοχοι για 800.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως

Advertisement

Ευθύνονται για καρκίνο για σχεδόν 800.000 περιπτώσεις ετησίως, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.Ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι οι μεγάλοι ένοχοι.

Συγκεκριμένα, το 3,9% όλων των νέων καρκίνων (περίπου 544.300 περιστατικά ετησίως) σχετίζονται με τον υψηλότερο του κανονικού δείκτη μάζας σώματος (άνω του 25), ενώ το 2% των καρκίνων (280.100 περιστατικά) σχετίζονται με το διαβήτη.

Οι καρκίνοι που προκαλούνται κάθε χρόνο από τον διαβήτη και την παχυσαρκία διεθνώς, είναι σχεδόν διπλάσιοι στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (περίπου 497.000 έναντι 296.000).

Advertisement

Οι περιπτώσεις με καρκίνο αυξάνονται, διαπιστώνουν οι επιστήμονες

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Πίρσον-Στάταρντ του Imperial College του Λονδίνου –ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Κόντης- αναλύοντας στοιχεία για 12 είδη καρκίνου σε 175 χώρες εκτιμούν ότι 422 εκατ. ενήλικοι έχουν διαβήτη και 2,01 δις. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Καθώς μάλιστα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης εξαπλώνονται συνεχώς, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα αυξηθεί παγκοσμίως το ποσοστό των ανθρώπων με καρκίνο.

Advertisement

Η αύξηση έως το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 30% στις γυναίκες και 20% στους άνδρες.

Περισσότερα τα περιστατικά στις ανεπτυγμένες χώρες

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις με καρκίνο σχετικό με η παχυσαρκία και τον διαβήτη, συμβαίνουν στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες (το 38,2%) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (το 24,1%).

Advertisement

Παγκοσμίως, δύο καρκίνοι, του ήπατος και του μαστού, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό νέων περιστατικών για τα οποία ενοχοποιούνται ο διαβήτης και το πάχος.

Αναλυτικότερα, στους άνδρες οι δύο συχνότεροι σχετιζόμενοι καρκίνοι είναι του ήπατος (43%) και του παχέος εντέρου (21,5%), ενώ στις γυναίκες είναι του μαστού (30%) και του ενδομητρίου (24,5%).

Πηγή:vita.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement