Τα SMS «γιορτάζουν» – Πριν από 25 χρόνια έγινε η πρώτη αποστολή

Advertisement

Μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα ήταν η χθεσινή 3η Δεκεμβρίου για τον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ειδικότερα, καθώς συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την πρώτη αποστολή γραπτού μηνύματος SMS από τον Neil Papworth μέσω του δικτύο GSM της Vodafone.

Εκείνη την εποχή, τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν καν τη δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος και γι’ αυτό ο Papworth χρησιμοποίησε υπολογιστή για να αποστείλει την ευχή “Merry Christmas” σε ένα Orbitel 901.

Θα περίμενε κανείς ότι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα έσπευδαν να ενσωματώσουν την λειτουργία αποστολής SMS στις συσκευές τους, αλλά χρειάστηκε να περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια μέχρι να γίνει αυτό και ο απαραίτητος χρόνος για τους χρήστες ώστε να μάθουν να τα χρησιμοποιούν (ακόμα θυμάμαι το πρώτο γραπτό μήνυμά μου σε ένα Nokia 3110 το 1997).

Advertisement

Από εκεί και έπειτα, όμως, τα SMS οδήγησαν σε μια τεχνολογική έκρηξη που μετουσιώθηκε στην δημιουργία των υπηρεσιών chatting (π.χ. ICQ, mIRC, Windows Messenger) και αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων σε smartphones, μιας και αποτέλεσαν την καλύτερη απόδειξη για τις δυνατότητες που θα μπορούσε να αποκτήσει μια φορητή συσκευή.

Η επίδραση των SMS ήταν όντως τεράστια και μπορεί σήμερα να μην στέλνουμε παραδοσιακά μηνύματα, αλλά “μόλις” μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες τύπου Facebook Messenger, Instagram, Viber, WhatsApp κλπ.

Πηγή:techgear.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement