Το δικό του bitcoin εξήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Advertisement

Ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας καταρρέει, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια πεντάωρου τηλεοπτικού διαγγέλματος, τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος, του petro, ως απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Βενεζουέλα από τις δυτικές χώρες, και ιδίως από τις ΗΠΑ.

Συνοδεία χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, ο κ. Μαδούρο προσπάθησε ακροθιγώς να προσδιορίσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νέου κρυπτονομίσματος, το οποίο φαίνεται να εμπνεύστηκε μετά την ιλιγγιώδη άνοδο του bitcoin το τελευταίο διάστημα.

«Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο θα στηρίζεται στα αποθέματα που διαθέτει η χώρα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και διαμάντια».

Advertisement

Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το νέο νόμισμα θα «ενισχύσει τη νομισματική θέση της χώρας και θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί τις οικονομικές της συναλλαγές, ώστε να ξεπεράσει τον οικονομικό αποκλεισμό».

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μαδούρο ευελπιστεί να προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου τρόπου χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, με στόχο την οικονομική αλλά και κοινωνική μετεξέλιξη-ανάπτυξη της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όμως, ηγέτες της αντιπολίτευσης χλευάζουν την παραπάνω δήλωση του κ. Μαδούρο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επικυρωθεί μόνο μέσω της έγκρισης του Κογκρέσου.

Advertisement

Επίσης απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει το μπολιβάρ σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, ιδίως τους τελευταίους μήνες.

Ο υπερπληθωρισμός έχει εκτοξεύσει κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων, αναγκάζοντας τους πολίτες να αποκλείουν γεύματα από το καθημερινό τους διαιτολόγιο και να ζουν υπό συνθήκες πλήρους ένδειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 800% τον Οκτώβριο, με το ΔΝΤ να αναμένει ότι θα σπάσει το φράγμα του 2.000% το 2018. Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το τύπωμα χρήματος συνετέλεσαν στην υποτίμηση του μπολιβάρ, το οποίο απώλεσε τον τελευταίο μήνα στη «μαύρη» αγορά το 57% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Advertisement

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, την Παρασκευή, το δολάριο διαπραγματευόταν στη «μαύρη» αγορά περίπου στα 103.024 μπολιβάρ, με την ισοτιμία να είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η διαρκής εξασθένηση του μπολιβάρ έχει εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης. Η χώρα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται σε λεωφορεία, κάδους απορριμμάτων και ασθενοφόρα.

Σε σχετικό άρθρο του ο ανταποκριτής των NYT Κιρκ Σεμπλ δημοσιεύει μαρτυρίες πολιτών που ζουν στο Καράκας και παρομοιάζουν την καθημερινότητά τους με διαρκή αγώνα επιβίωσης. Ο 42χρονος Ντέιβιντ, κομμωτής και πατέρας τριών παιδιών, δηλώνει ότι η αναμονή στην ουρά για την αγορά προϊόντων ή την ανάληψη χρημάτων «αποτελεί ρουτίνα με την οποία ατυχώς, όσο περνάει ο καιρός, εξοικειώνεσαι».

Advertisement

Ο ίδιος περιγράφει πόσο εξαντλημένος είναι: «Η αναμονή στην ουρά διαβρώνει το μυαλό, τη σκέψη και την ικανότητά σου να δημιουργείς». Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στην έρευνα που διεξήχθη από ομάδα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία αναφέρει ότι το 2016 περίπου το 80% των πολιτών στη Βενεζουέλα ζούσε υπό συνθήκες φτώχειας.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του μη κυβερνητικού οργανισμού Analysis and Documentation Center for Workers, τον Οκτώβριο του 2017 η τιμή ενός καλαθιού με τρόφιμα για οικογένεια 4 ατόμων αυξήθηκε κατά 48%.

Πηγή:kathimerini.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement