Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που είπε αντίο στα FM

Advertisement

Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που είπε «αντίο» στα FM, σε ότι αφορά τα δίκτυα εθνικής εμβέλειας υιοθετώντας το ψηφιακό ραδιόφωνο. Ελβετία, Βρετανία και Δανία αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της σκανδιναβικής χώρας.

Η διαδικασία μετάβασης των εθνικών δικτύων από τα FM στο ψηφιακό ραδιόφωνο ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου 2017 και πλέον οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν σε όλη την χώρα θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σχετικά με τους τοπικούς σταθμούς, έχουν προθεσμία πέντε ετών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μετάβαση, εξακολουθώντας να εκπέμπουν στα FM.

Advertisement

Για τους ένθερμους υποστηρικτές της ψηφιακής τεχνολογίας, ο ήχος είναι σαφώς καλύτερος και επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών σε πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ωστόσο,οι πιο συντηρητικοί -σε ότι αφορά την τεχνολογία- Νορβηγοί, κυρίως συνταξιούχοι και οδηγοί, δήλωσαν αντίθετοι στο να σιγήσουν τα FM, επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα αλλά και το υψηλό κόστος της μετατροπής ενός ραδιοφώνου από αναλογικό σε ψηφιακό.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στον νορβηγικό Τύπο, το 49% των αυτοκινήτων διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες, ενώ ο αριθμός των Νορβηγών που ακούν καθημερινά το ραδιόφωνο έχει μειωθεί κατά 10% το 2016.

Πηγή:protothema.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement