Δημιούργησαν φυτά που φωσφορίζουν για να αντικαταστήσουν κάποτε τα φώτα στους δρόμους! [βίντεο]

Advertisement

Είπαμε, η επιστημονική φαντασία της μιας γενιάς μπορεί να αποτελεί καθημερινότητα της επόμενης, αρκεί να υπάρχουν φωτεινά μυαλά που έχουν την διάθεση, τον χρόνο και τους πόρους να ασχοληθούν με φαινομενικά “τραβηγμένες” περιπτώσεις.

Αυτή τη φορά έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον project ερευνητών του MIT, οι οποίο κατάφεραν να δημιουργήσουν φυτό που λάμπει στο σκοτάδι!

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν ειδικά νανοσωματίδια στα φύλλα κάρδαμου, τα οποία εκμεταλλεύονται τον ενεργειακό μεταβολισμό του φυτού με αποτέλεσμα να εκπέμπουν φως για περίπου 3.5 ώρες.

Advertisement

Το φως είναι αρκετά αχνό, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να το ενισχύσουν έτσι ώστε να φωτίζουν άνετα ένα γραφείο. Σε πιο μεγάλη κλίμακα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν κάποτε να χρησιμοποιήσουν ολόκληρα δέντρα στους δρόμους για να αντικαταστήσουν τα φώτα!

Με δεδομένο ότι τα φώτα στους δρόμους ευθύνονται για το 1/5 της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης, τότε είναι χωρίς αμφιβολία ένας πολύ καλός στόχος.

Το μυστικό για την φωταύγεια των νανοσωματιδίων είναι ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, το οποίο ευθύνεται και για το φως των πυγολαμπίδων.

Advertisement

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και το συνένζυμο Α για να αφαιρέσουν ένα υποπροϊόν της αντίδρασης που επιβραδύνει την δραστηριότητα της λουσιφεράσης.

Τα βήματα προόδου είναι πολύ ελπιδοφόρα, αφού στο αρχικό στάδιο είχαν καταφέρει να επιτύχουν φωταύγεια για περίπου 45 λεπτά και πλέον έχουν ξεπεράσει τις 3.5 ώρες.

Αν καταφέρουν να μεγαλώσουν την διάρκεια και να αυξήσουν την ένταση, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για επαναστατική δημιουργία.

Advertisement

Πηγή:techgear.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement