Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω χιονόπτωσης – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Advertisement

Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή η επέλαση του χιονιά στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Ελλάδας. Στα Καλάβρυτα, συνεργεία του δήμου και της περιφέρειεας καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες προκειμένου  να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό.

Τα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, που έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

Στην περιοχή της Πούντας των Καλαβρύτων, η Αστυνομία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία, καθώς «δίπλωσε» μια νταλίκα. Στο σημείο βρίσκονται ακινητοποιημένα ένα λεωφορείο, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οποίων περιμένουν να απομακρυνθεί η νταλίκα, ώστε να δοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Advertisement

Κλειστή είναι και η δημοτική οδός που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Όσον αφορά στην κίνηση στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων που συνδέουν τα Καλάβρυτα με την Πάτρα και το Αίγιο, όπως και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιάλειας.

Μάλιστα, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο Μέγα Σπήλαιο και στο Μάνεσι, επειδή οι οδηγοί δεν ήσαν εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Advertisement

Στην Αρκαδία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εθνικές οδούςΤρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.

Τρίπολης – Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο
Τρίπολης- ‘Αστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο
Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.
Πατρών – Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.

Επίσης, στην παλαιά εθνική οδό ‘Αργους- Τρίπολης, από το 58ο, έως το 56ο χιλιόμετρο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού – δασικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας.

Advertisement

Στο μεταξύ, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο υπάρχει μερικός αποκλεισμός της κίνησης στην γέφυρα του Ρίου -Αντιρρίου. Συγκεκριμένα απαγορεύθηκε για λόγους ασφαλείας η διέλευση των δικύκλων και των φορτηγών που δεν μεταφέρουν φορτία.

Επίσης, το κύμα κακοκαιρίας πλήττει και την ορεινή Ναυπακτία. Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το Χάνι Λιόλιου έως τον Ψηλό Σταυρό, καθώς και προς Περδικόβρυση, Κλεπά και Λιβαδάκι.

Ακόμη, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας από Καταφύγιο προς Αναβρύτη, Κεντρική, Ασπριά και Άνω Χώρα, από Γραμμένη Οξυά προς Λεύκα και Μανδρινή, από Ανεμάκι, προς Ελευθεριανή και από Αμπελακιώτισσα προς Κρυονέρια Γρηγόρι και Ελατόβρυση.

Advertisement

Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Προβλήματα από τη χιονόπτωση σε Πάρνηθα, Μαλακάσα, Καπανδρίτι

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της σταδιακής επιδείνωσης του καιρού, που επιχειρεί από χθες το πρωί, με μηχανήματα, στην Πάρνηθα, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό και προσβάσιμο το οδικό της δίκτυο.

Advertisement

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη επιχειρήσεις αποχιονισμού στις περιοχές της Πάρνηθας, της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου καθώς και στην περιοχή των Βιλίων – Κάζας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών μετά τη διασταύρωση Βιλίων λόγω χιονόπτωσης.

Ανοιχτοί οι δρόμοι στο Πήλιο – Απαραίτητες οι αλυσίδες

Advertisement

Πυκνό χιόνι, αλλά με λιγότερη ένταση από χθες, έπεφτε όλη τη νύχτα, στο κεντρικό Πήλιο, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 25 εκατοστά στα Χάνια και τα 50 εκατοστά στις Αγριόλευκες.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί καθώς συνεργεία αποχιονίζουν το οδόστρωμα, από την Πορταριά μέχρι το Καράβωμα,  ενώ γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για να μη παγώσουν οι δρόμοι.

Οι οδηγοί που κινούνται με τα αυτοκίνητά τους στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς, υποχρεώνονται από την Τροχαία Βόλου να χρησιμοποιήσουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες, λίγο μετά την Πορταριά.

Advertisement

Άφθονο χιόνι έχει πέσει και στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, το οποίο θα ανοίξει το Σαββατοκύριακο.

Πυκνό χιόνι έπεσε και στην Οθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού από χθες το πρωί και στην Ανάβρα ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, αλλά ο δρόμος Αλμυρού-Ανάβρας-Δομοκού παραμένει ανοιχτός, λόγω του συνεχούς αποχιονισμού.

Παρά τις δυσκολίες, σήμερα πραγματοποιήθηκαν κανονικά όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς τους ορεινούς οικισμούς.

Πηγή:kathimerini.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement