Ποια τρόφιμα βελτιώνουν την υγεία μας και με ποιους τρόπους

Advertisement

Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, καλός ύπνος, ενισχυμένος μεταβολισμός, δυνατή μνήμη, όραση… γύπα. Ποια τρόφιμα βελτιώνουν σημαντικούς τομείς της υγείας μας και με ποιους τρόπους;

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Τροφές που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία και είναι ευεργετικά για την υγεία τους είναι κατά κύριο λόγο η αντιοξειδωτικές τροφές της «κόκκινης» ομάδας. Το ρόδι μειώνει την επίδραση του στρες στα αιμοφόρα αγγεία. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα μούρα, οι φράουλες και τα βατόμουρα. Το κόκκινο σταφύλι επίσης, που είναι πλούσιο στο ισχυρό αντιοξειδωτικό τη ρεσβερατρόλη, η ντομάτα, το μήλο και το κόκκινο κρασί.

Καλύτερος μεταβολισμός

Πρόκειται για τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, πολλά αντιοξειδωτικά και τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ποιες είναι αυτές; Το γκρέιπφρουτ, χάρη στην πηκτίνη και τις φυτικές ίνες, το πράσινο τσάι, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, ο καφές, η γαλοπούλα, το μήλο, το σπανάκι, τα φασόλια, οι καυτερές πιπεριές τσίλι, το μπρόκολο, η βρώμη και τα λιπαρά ψάρια- σαρδέλες, σολομός, τόνος.

Advertisement

Πιο ήρεμος ύπνος

Zυμαρικά, ψωμί και ρύζι προκαλούν την παραγωγή σεροτονίνης, που επιδρά στο νευρικό σύστημα ως φυσικό ηρεμιστικό, ενώ το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε τριπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης. Λαχανικά και δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της τριπτοφάνης σε σεροτονίνη, ενώ οι ανάλατοι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο ένα μέταλλο που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες.

Καλύτερη μνήμη

Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης και γενικότερα στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φυλλικό οξύ, Β6, Β12), η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε; Μεταξύ άλλων, στα λιπαρά ψάρια, στη σόγια, στα καρύδια, στα αυγά, στη σοκολάτα, στο γάλα, το γιαούρτι, στα δημητριακά, στο πράσινο τσάι και στη ζάχαρη.

Καλύτερη όραση

Τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη, σαν το λάχανο, τα λαχανάκια και το σπανάκι, παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα καροτίνη Β και βιταμίνη Α, οι ξηροί καρποί Βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, τα αυγά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο και τα στρείδια μελανίνη ένα φυσικό «στοπ» στις ακτίνες UV. Τι προσφέρουν όλα τα παραπάνω συστατικά στα μάτια μας; Καλά το μαντέψατε: υγεία και καλύτερη όραση!

Πηγή:in2life.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement