Εμπλοκή με το e-banking: Κινδυνεύουν αυτοί που το χρησιμοποιούν να χάσουν το αφορολόγητο

Advertisement

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σχετικά με το χτίσιμο του αφορολόγητου για τους φορολογούμενους που επιλέγουν να κάνουν συναλλαγές μέσω e-banking.

Οι συναλλαγές μέσω e-banking προς το παρόν, αν και θα έπρεπε, δεν προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολόγητου ούτε και για τη φορολοταρία. Αιτία είναι πως οι τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να ξεχωρίσουν τις μεταφορές σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών αποδείξεων χάνεται για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το αφορολόγητο ύψος 8.635 ως 9.545 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Advertisement

Το σύστημα, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι «τυφλό», δηλαδή οι τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να ξεχωρίσουν αν η μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω διαδικτύου είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή ανάμεσα σε δύο φορολογούμενους.

Έτσι, οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, παρά το γεγονός ότι έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, τότε χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος. Με απλά λόγια, οι δαπάνες που έκαναν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να μη μετρήσουν τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Advertisement

Για το θέμα ρωτήθηκε σε συνέντευξή της την Τρίτη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, μιλώντας για το ζήτημα του πλαστικού χρήματος και συγκεκριμένα για τη σύνδεσή του με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου αλλά και τις κληρώσεις της φορολοταρίας, διαβεβαίωσε πως ισχύουν όλες οι αποδείξεις συναλλαγών με κάρτες στο χτίσιμο του αφορολόγητου, παρά το γεγονός πως στη φορολοταρία δεν υπολογίζονται οι συναλλαγές με κάρτα που έγιναν σε επιχειρήσεις των οποίων οι λογαριασμοί είναι προσωπικοί και όχι επαγγελματικοί.

Εκεί, ωστόσο, που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στις συναλλαγές μέσω web banking καθώς οι συναλλαγές αυτές δεν υπολογίζονται ακόμα. Διαβεβαίωσε όμως πως το ζήτημα είναι σε γνώση των αρμοδίων και θα επιλυθεί.

Πηγή:athensvoice.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement