Σύντομα στη φορολοταρία και οι πληρωμές μέσω e-banking

Advertisement

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω e-banking σήμερα δεν εμφανίζονται με διακριτό τρόπο στο σύστημα Taxisnet. Αυτό σημαίνει ότι δεν μετράνε ούτε στη φορολοταρία ούτε για το κτίσιμο του αφορολογήτου.

Για το αφορολόγητο όριο το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό αφού σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι το έχουν καλύψει με τις πληρωμές που πραγματοποίησαν με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Από τη στιγμή μάλιστα που υπολογίζονται σχεδόν όλα τα έξοδα του νοικοκυριού από τα σουπερμάρκετ μέχρι τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Για τη φορολοταρία όμως υπάρχει θέμα αφού μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι δεν υπολογίστηκε.

Advertisement

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προγραμματισμός του υπουργείου ήταν λάθος, καθώς υποχρέωσε τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να δηλώσουν στο Τaxisnet τον επαγγελματικό τους λογαριασμό για να παρακολουθεί τις εισπράξεις που έχουν από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά ξέχασε να τους ορίσει προθεσμία.

Έτσι, ούτε οι μισοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό τους και πλέον το υπουργείο τρέχει να διορθώσει το πρόβλημα.

Κατά πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα καθορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στην οποία πρέπει επαγγελματίες και επιχειρήσεις να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ του επαγγελματικού ή των επαγγελματικών τους λογαριασμών.

Advertisement

Μόλις δηλωθούν οι εν λόγω λογαριασμοί, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αυτόματα όλες τις τράπεζες με το σύνολο των ΙΒΑΝ των επαγγελματικών λογαριασμών.

Αφού λάβουν τα δεδομένα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλήρη διασταύρωση όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχουν γίνει από πολίτες σε αυτούς τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και αυτόματα θα ενημερωθούν τα αρχεία των εφοριών για το κτίσιμο του αφορολογήτου. Ακολούθως θα περάσουν και οι «πόντοι» των δικαιούχων στη φορολοταρία.

Πηγή:cnn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement