Με τα κρυπτονομίσματα «φλερτάρουν» οι κεντρικές τράπεζες

Advertisement

Τα ψηφιακά νομίσματα είναι το επόμενο βήμα για τις κεντρικές τράπεζες που ήδη εξετάζουν σοβαρά πώς μπορούν να σχεδιάσουν τη μετάβαση από το φυσικό στο ψηφιακό χρήμα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η τεχνολογία DLT (Blockchain), που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα, μπορεί να αλλάξει καθοριστικά την τραπεζική, καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια των συναλλαγών και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος.

Εφόσον οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν στην έκδοση των ψηφιακών νομισμάτων, είναι επόμενο ότι αυτά θα υιοθετηθούν και από τις τράπεζες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Advertisement

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό από τα ιαπωνικά μέσα ότι ο τραπεζικός κολοσσός Mitsubishi -και τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως- είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, το MUFG coin.

Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain. Στην Ευρώπη, η σουηδική Riksbank έδωσε τον Σεπτέμβριο στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία αναφέρει ότι λίγα εμπόδια έχουν μείνει για την έκδοση της «e-κορώνας».

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε η Βικτώρια Κλίλαντ, κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, αναφέρει ότι η BoE διερευνά ήδη από το 2015 τις επιπτώσεις που θα έχει για τη βρετανική οικονομία η κυκλοφορία της στερλίνας σε ψηφιακή μορφή.

Advertisement

Η κ. Κλίλαντ αναγνωρίζει ότι «οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και συγκεκριμένα η εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων όπως τα Bitcoin, Litecoin, Dogecoin και Monero, έχουν εγείρει το ερώτημα εάν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα».

Όπως εξηγεί, η υιοθέτηση ψηφιακού νομίσματος από τις κεντρικές τράπεζες θα δώσει στα άτομα και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διενεργούν πληρωμές και να αποταμιεύουν χρήμα σε ψηφιακή μορφή, παράλληλα με τη χρήση του φυσικού χρήματος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πληρωμές ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα γίνεται με σε πραγματικό χρόνο με πλήρη και τελική εκκαθάριση των συναλλαγών σε ηλεκτρονική μορφή.

Advertisement

Ήδη εδώ και δύο χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας κυκλοφορεί το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το DNBcoin, το οποίο χρησιμοποιείται εσωτερικά και έχει σκοπό να εξοικειώσει την τράπεζα και τα στελέχη της με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ψηφιακό νομίσματα.

Πολλές κεντρικές τράπεζες, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικές. Ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση των υφιστάμενων συστημάτων πληρωμών, ενώ αποστάσεις διατηρεί και η ελβετική κεντρική τράπεζα.

Ένας λόγος ανησυχίας είναι ότι σε συνθήκες πανικού, οι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν να αποσύρουν ευκολότερο το ψηφιακό νόμισμα, μεγεθύνοντας έτσι το φαινόμενο της μαζικής ανάληψης καταθέσεων.

Advertisement

Επιφυλακτική η ΕΚΤ

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της όσον αφορά την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC).

Σε ομιλία του για τα ψηφιακά νομίσματα ακριβώς έναν χρόνο πριν, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, παραδεχόταν ότι «ζούμε την ψηφιακή εποχή και ήδη σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία και η Δανία, οι ψηφιακές πληρωμές εκτοπίζουν σταδιακά το φυσικό χρήμα.

Πράγματι, σημείωνε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, τόσο η ταχεία εξάπλωση των άμεσων πληρωμών, όσο και η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση περί έκδοσης ψηφιακού νομίσματος.

Advertisement

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ εξετάζει επί του παρόντος τα οφέλη και τους κινδύνους της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα μόνο όταν βεβαιωθεί ότι διασφαλίζονται η ασφάλεια της τεχνολογίας, η αποτελεσματικότητα, η τεχνολογική ουδετερότητα και η ελευθερία των χρηστών να επιλέγουν το μέσο πληρωμής που προτιμούν.

UBS: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να βιαστούν

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος της UBS και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Άλεξ Βέμπερ, προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες «ανοιχτούν» στα ψηφιακά νομίσματα.

Advertisement

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη της «ψηφιακής επανάστασης» στον τραπεζικό κλάδο που θα συμβάλλει στη μετάβαση των επιχειρήσεων και των ατόμων στις ψηφιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Την ώρα που ο κρατικός τομέας αντιμετωπίζει τη μετάβαση αυτή με επιφυλακτικότητα για τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα νέα μέσα πληρωμών, ο ιδιωτικός τομέας επικεντρώνεται στις ευκαιρίες που προσφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement