Αυτά τα 2 σημάδια δείχνουν ότι ο πονοκέφαλος είναι πραγματικά επικίνδυνος

Advertisement

Ο πονοκέφαλος είναι από εκείνες τις ενοχλήσεις που είναι τόσο κοινές, που για πολλούς θεωρείται απλώς ένα κομμάτι της καθημερινότητας.

Μερικές φορές όμως, δεν είναι τόσο «αθώος» καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο Δρ Μαικλ Μάνγκερ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Γιατρών, σε συνέντευξή του στη Washington Post τονίζει ότι η συμβουλή του γιατρού κρίνεται επιβεβλημένη όταν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Advertisement

Η κλινική εξέταση, προσθέτει, θα επιτρέψει στον γιατρό να ανακαλύψει την ακριβή αιτία του πόνου και κατ’ επέκταση να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Κάποιες από τις πιο κοινές αιτίες των συχνών πονοκεφάλων είναι το στρες, η έλλειψη ύπνου, οι παθήσεις των ματιών και η αφυδάτωση, ωστόσο ο Μάνγκερ προειδοποιεί ότι ο πόνος σπανιότερα μπορεί να οφείλεται επίσης σε κάποια πολύ σοβαρή αιτία, όπως ένας όγκος στον εγκέφαλο ή ένα ανεύρυσμα.

«Δεν θέλουμε ο κόσμος να ανησυχεί υπερβολικά για τον πονοκέφαλο, αλλά ούτε θέλουμε να τον αγνοεί» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο γιατρός.

Advertisement

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 50% των ενηλίκων παγκοσμίως εκδηλώνει κάποιο είδος κεφαλαλγίας (π.χ. κεφαλαλγία τάσης, ημικρανία) τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ο πόνος μπορεί να επιμείνει για αρκετές ώρες, συνήθως όμως υποχωρεί αυτόματα ή χάρη στη λήψη ενός παυσίπονου.

Εκτός από τη συχνότητα των πονοκεφάλων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψη την «ανθεκτικότητα» του πόνου, καθώς και τυχόν συμπτώματα που τον συνοδεύουν.

Αναγκαία κρίνεται η επίσκεψη στον γιατρό σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα ή συνοδεύεται από θολή όραση, υπνηλία ή και επιφανειακό πόνο στο κρανίο.

Πηγή:Washington Post, Mail Online

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement