Γιατί η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βραζιλίας σταμάτησε να δημοσιεύει περιεχόμενο στο Facebook

Advertisement

Η μεγαλύτερη εθνική εφημερίδα της Βραζιλίας «Folha de S.Paulo» σταμάτησε να δημοσιεύει περιεχόμενο στη σελίδα της στο Facebook, μια απόφαση που πάρθηκε καθώς θεωρεί ότι η πλατφόρμα των κοινωνικών μέσων δεν «εκτιμά την επαγγελματική δημοσιογραφία».

Η εφημερίδα θα διατηρήσει την σελίδα στο Facebook ανοιχτή, αλλά θα σταματήσει να την ενημερώνει με νέα άρθρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη. Η τολμηρή απόφαση ήρθε εν μέσω έντονης κριτικής κατά του Facebook με αφορμή μεταξύ άλλων την αλλαγή του αλγόριθμου που έχει μειώσει αισθητά την προβολή νέων και περιεχομένου από μίντια στους χρήστες.

Η Folha λέει ότι ο αλγόριθμος του Facebook δεν προωθεί την επαγγελματική δημοσιογραφία και πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται περισσότερο. Η Folha – που ιδρύθηκε το 1921 από την ομάδα μέσων ενημέρωσης Grupo Folha – έχει τη μεγαλύτερη ψηφιακή συνδρομή από οποιαδήποτε βραζιλιάνικη ημερήσια εφημερίδα, σύμφωνα με την Associacao Nacional de Jornais (Εθνική Ένωση Εφημερίδων).

Advertisement

Η εφημερίδα που εδρεύει στο Σάο Πάολο έχει επίσης τεράστιο κοινό στο Facebook με περισσότερους από 5,7 εκατομμύρια ακολούθους. Αλλά η Folha δεν πιστεύει ότι το Facebook βοηθάει ουσιαστικά στην αύξηση του ακροατηρίου της.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Facebook πρέπει να εργαστεί σκληρά για να διαχωρίσει την «επαγγελματική δημοσιογραφία» από την παραπληροφόρηση. Επιπλέον, η απόφαση του Facebook να μειώσει το περιεχόμενο της από το newsfeed των χρηστών είναι επιζήμια για την εφημερίδα.

Η Folha αναφέρει επίσης ότι τα εσωτερικά της δεδομένα από τις μετρήσεις έδειξαν ότι το κοινό στο Facebook είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται σημαντικά πριν από την ανακοίνωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βραζιλιάνικη εφημερίδα κατηγορεί το Facebook ότι δεν προωθεί την «επαγγελματική δημοσιογραφία».

Advertisement

Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Τα Fake News κερδίζουν χώρο στο Facebook ενώ η επαγγελματική δημοσιογραφία χάνει». Ο Sergio Davila, αρχισυντάκτης της Folha, δήλωσε ότι δεν φοβούνται πως θα χάσουν τους αναγνώστες ως αποτέλεσμα της απόφασής τους.

Πρόσθεσε ότι εάν οι δημοσιογράφοι ή οι αναγνώστες ήθελαν να μοιραστούν τα άρθρα της Folha στο Facebook, θα μπορούσαν να το κάνουν από τους δικούς τους λογαριασμούς και πως ελπίζει ότι η απόφασή τους θα ενθαρρύνει και άλλους οργανισμούς να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο η εφημερίδα ξεκαθαρίζει πως θα επιστρέψει αν το Facebook αλλάξει τις πολιτικές του σχετικά με την επαγγελματική δημοσιογραφία.

Πηγή:lifo.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement