Αυτά είναι τα αναγνωριστικά συμπτώματα δυσλειτουργίας του νεφρού

Advertisement

Συχνά, τα αναγνωριστικά σημάδια της δυσλειτουργίας του νεφρού μπορεί ν’ αμελούνται ή να αγνοούνται, αποδιδόμενα σε έναν συνήθη και αθώο πόνο.

Στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι νεφρώνες, τα μικροσκοπικά δηλαδή φίλτρα που περιέχει το κάθε νεφρό, καταστρέφονται και στη συνέχεια ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους, να λειτουργούν δηλαδή ως τα φυσικά φίλτρα του οργανισμού, αποβάλλοντας κάθε περιττή και επιβλαβή ουσία από το αίμα.

Από την άλλη υπάρχει η οξεία νεφρική ανεπάρκεια: είναι η κατάσταση στην οποία τα νεφρά παύουν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες να συσσωρεύονται στο αίμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο.

Advertisement

Αλλαγές στην ούρηση

Τα νεφρά είναι τα όργανα που ρυθμίζουν τη λειτουργία της ούρησης. Αλλαγές λοιπόν στη συχνότητα, την οσμή ή το χρώμα των ούρων, λειτουργούν ως δείκτες για τη δυσλειτουργία των νεφρών.

Υπέρταση

Η λειτουργία των νεφρών είναι άμεσα εξαρτώμενη από το κυκλοφορικό σύστημα. Οι νεφροί είναι τα φυσικά φίλτρα του οργανισμού που αποβάλλουν τα περιττά προϊόντα και υγρά του μεταβολισμού και της κυκλοφορίας του αίματος.

Όταν οι νεφροί πάθουν κάποια βλάβη, οι νεφρώνες δυσκολεύονται να αντλήσουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών από την κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα είναι η υπέρταση να καθίσταται η δεύτερη κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας.

Advertisement

Πρησμένα Μάτια

Η παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα αποτελεί σύμπτωμα δυσλειτουργίας των νεφρών. Οι πρωτεΐνες αδυνατούν να κατανεμηθούν στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν μέσω της ούρησης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Πόνος στην πλάτη

Οι δυσλειτουργίες των νεφρών συνδέονται με πόνο στην πλάτη, ιδιαίτερα στην περιοχή του πλευρικού θώρακα ή πόνο στο πλευρό που βρίσκεται στο νεφρό που πάσχει.

Οίδημα στους αστραγάλους, τα χέρια ή τα πόδια

Advertisement

Οι νεφροί που αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά, δεν αποβάλλουν τα περιττά υγρά από τον οργανισμό. Αποτέλεσμα της συσσώρευσης αυτής των περιττών υγρών είναι η δημιουργία οιδήματος, που μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορα μέλη του σώματος, όπως είναι τα πόδια, οι αστράγαλοι, το πρόσωπο και τα χέρια.

Δύσπνοια

Όταν οι νεφροί δυσλειτουργούν, τα περιττά υγρά που δεν αποβάλλονται, συμπιέζουν τους πνεύμονες με αποτέλεσμα να δημιουργείται δύσπνοια ή λαχάνιασμα.

Δυσοσμία του στόματος/Μεταλλική αίσθηση

Η συσσώρευση περιττών ουσιών, τοξινών στο αίμα, λόγω της νεφρικής ανεπάρκειας (ουραιμία) προκαλεί δυσοσμία της αναπνοής (χαλίτωση), αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης ή αίσθηση μετάλλου.

Advertisement

Ξηρό δέρμα/ Φαγούρα

Η νεφρική ανεπάρκεια διαταράσσει την ισορροπία θρεπτικών ουσιών και μεταλλικών στοιχείων στο αίμα, ενώ παρατηρείται συσσώρευση βλαβερών ουσιών που επιφέρουν αίσθημα κνησμού στο δέρμα.

Κόπωση/ Καταπόνηση

Η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται από αναιμία, η οποία ευθύνεται για την ανεπάρκεια οξυγόνου στους μύες και τον εγκέφαλο, που καταπονεί και εξουθενώνει τον οργανισμό.

Πονοκέφαλοι/ Ζάλη/ Αδυναμία συγκέντρωσης

Οι υγιείς νεφροί μετατρέπουν τη βιταμίνη D, παράγοντας την ορμόνη ερυθροποιητίνη (EPO), που είναι η ορμόνη που επιδρά στον μυελό των οστών βοηθώντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Advertisement

Στη νεφρική ανεπάρκεια περιορίζεται η ορμόνη ερυθροποιητίνη, με αποτέλεσμα την  αναιμία λόγω έλλειψης οξυγόνου, με αντίκτυπο στις πνευματικές λειτουργίες και τη λειτουργία της μνήμης.

Διαταραχές του ύπνου

Η υπερβολική συσσώρευση βλαβερών ουσιών και τοξινών οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου, υπνηλία, ανησυχία, σύγχυση ή νευρικότητα.

Πηγή:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement