Η Τήλος γίνεται το πρώτο νησί με ηλιακό σταθμό φόρτισης οχημάτων

Advertisement

Η Τήλος δεν σταματά να μας εκπλήσσει και να πρωτοπορεί, καθώς ξεκινά την υλοποίηση μιας ακόμα σημαντικής και καινοτόμου πρωτοβουλίας.

Το εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ) του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), μετά την έγκριση χρηματοδότησης από την αρμόδια επιτροπή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ξεκινά εντός των επόμενων ημερών τις διαδικασίες εγκατάστασης του πρώτου ηλιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί της Τήλου.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Δήμου Τήλου και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ για το βραβευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TILOS-Horizon 2020 που έχει χαρίσει στο νησί μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη επιτευγμάτων βιώσιμης ενέργειας.

Advertisement

Σύμφωνα με την πρόταση της ερευνητικής ομάδας του Εργ. ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, ο συγκεκριμένος σταθμός θα αποτελέσει ένα παράδειγμα καθαρής ηλεκτροκίνησης για όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Θα διαθέτει εξοπλισμό φόρτισης για δύο ΙΧ ή ένα ΙΧ και δύο δίτροχα, ενώ η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας με τη βοήθεια σύγχρονων φωτοβολταϊκών πλαισίων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενεργειακή αυτονομία του νησιού της Τήλου με σαφή περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός φόρτισης θα παραδοθεί από το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ στον Δήμο της Τήλου και θα είναι λειτουργικός πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Advertisement

Τις επόμενες ημέρες το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου πρόκειται να επισκεφθεί το νησί, ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της τελικής εγκατάστασης σε συνεργασία με τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

Πηγή:econews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement