Αυστρία: Επιτρέπεται το «άντε γ…σου» σε πολιτικό, αρκεί να στηρίζεται σε επιχείρημα

Advertisement

Ελεύθερη θεωρείται στην Αυστρία η χρήση της φράσης «άντε γ…σου» σε οποιονδήποτε πολιτικό, με τη μόνη προϋπόθεση να στηρίζεται σε επιχείρημα.

Η φράση μπορεί να απευθύνεται σε οποιονδήποτε πολιτικό, ακόμη και στον αντικαγκελάριο, σύμφωνα με το εφετείο της Βιέννης, επικαλούμενο την ελευθερία της έκφρασης.

Όλα ξεκίνησαν όταν στο δικαστήριο προσέφυγε ο ηγέτης της ακροδεξιάς και αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά από φραστική επίθεση που δέχθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης από ομάδα ακροαριστερών και είχε προσφύγει εναντίον του κατηγορώντας το για «δημόσια εξύβριση».

Advertisement

Το εφετείο χθες Τετάρτη επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Οι δικαστές υποστήριξαν ότι «η απόρριψη ενός πολιτικού» μπορεί «να εκφραστεί με προκλητικό και σοκαριστικό τρόπο» και αυτό αποτελεί «θεμελιώδες στοιχείο της ελευθερίας έκφρασης».

Σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τραβήχτηκε στη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριο, υποστηρικτές του ακροαριστερού κινήματος Linkswende jetzt (Αριστερή στροφή τώρα) παρουσίασαν τους λόγους για τους οποίους οι Αυστριακοί πρέπει να πουν «άντε γ…σου στον Στράχε», ενώ έκαναν και την αντίστοιχη άσεμνη χειρονομία.

Σήμερα το κίνημα χαιρέτισε «τη νίκη της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου», ενώ εκτίμησε ότι πλέον σε κάθε πολιτική ομιλία θα μπορεί να περιλαμβάνεται η φράση «λέω “άντε γ…σου στον Στράχε, διότι…”».

Advertisement

Πηγή:protothema.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement