Οι Millenials κινδυνεύουν: Θα είναι η πιο παχύσαρκη γενιά στα χρονικά και αντιμέτωπη με τον καρκίνο

Advertisement

Οι Μillennials ή αλλιώς Generation Y εκτός από εθισμένοι στην τεχνολογία και άνεργοι, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον εφιάλτη της ζυγαριάς αφού προβλέπεται πως θα είναι η πιο παχύσαρκη γενιά στην ηλικία των 40 ετών.

Ποιοι είναι οι Millennials; Στη συγκεκριμένη γενιά ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000. Είναι εθισμένοι στην τεχνολογία και σε σχέση με την προηγούμενη γενιά (Generation X, σημερινούς 45αρηδες), είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό άνεργοι και άθεοι, ενώ παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι Millennials μετά το 2008 είδαν συρρίκνωση των εισοδημάτων τους κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και η αγοραστική τους δύναμη είναι πολύ χαμηλότερη. Παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στο πατρικό τους σπίτι, αποταμιεύουν ελάχιστα και επιδιώκουν τη συγκέντρωση εμπειριών και όχι ιδιοκτησίας.

Advertisement

Χαρακτηρίζεται ως η «γενιά του εγώ» αφού έχει αποδειχτεί από έρευνες πως οι Millennials είναι εγωκεντρικά άτομα που ενδιαφέρονται για το «φαίνεσθαι», κάτι που αποδεικνύεται από τη χρήση που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόλο που η συγκεκριμένη γενιά έχει πρότυπα σταρ του Instagram και οι δίαιτες κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο, οι Millennials κινδυνεύουν. Όσοι γεννήθηκαν από το 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποδεικνύεται πως έχουν «διατροφικές ανησυχίες» που επηρεάζουν την υγεία τους.

Και μπορεί η μόδα του αβοκάντο και της κινόα να τους εξιτάρει, με πολλούς να τα καταναλώνουν επειδή διαφημίζονται ευρέως, αφού πρώτα τουϊτάρουν πως τα κατανάλωσαν, ωστόσο ο κίνδυνος παραμονεύει με βάση τα στοιχεία.

Advertisement

Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία έξι εκατομμύρια άνθρωποι της γενιάς των Millennials είναι παχύσαρκοι, γεγονός που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «τρομακτικό». Και αυτό διότι η παχυσαρκία δεν είναι να κάνει με την εμφάνιση αλλά με την υγεία του ανθρώπου που έχει παραπανίσια κιλά, καθώς συνδέονται με καρκινογενέσεις.

Πρακτικά ο τεράστιος αριθμός των παχύσαρκων αποδεικνύει πως οι Millennials στα 40 τους θα έχουν περισσότερα παραπανίσια κιλά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις!

Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης καρκίνου και ακολουθεί το κάπνισμα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 74% των Millennials έχουν προβλήματα με το βάρος τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα αυξηθούν τα κρούσματα.

Advertisement

Για την ιστορία, η παχυσαρκία σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου:

•Καρκίνος του εγκεφάλου
•Πολλαπλό μυέλωμα
•Καρκίνος του οισοφάγου
•Καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
•Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
•Καρκίνος της χοληδόχου κύστης
•Καρκίνος του στομάχου
•Καρκίνος του ήπατος
•Καρκίνος του παγκρέατος
•Καρκίνος του νεφρού
•Καρκίνος των ωοθηκών
•Καρκίνος της μήτρας
•Καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι Millennials θεωρείται πως θα είναι η πιο παχύσαρκη γενιά σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο της «νόσου της εποχής μας», με τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Και αυτό διότι όχι μόνο οι Millennials αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, αλλά και τα παιδιά, δηλαδή η επόμενη γενιά.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2016, η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία (44% των αγοριών και 38% των κοριτσιών).

Ανάλογη ήταν και η εικόνα το 2017 με την Ελλάδα να βρίσκεται στη πρώτη θέση με τα πιο παχύσαρκα αγόρια στην Ευρώπη με ποσοστό 16,7%, όπως καταδεικνύει διεθνής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Η «νόσος της εποχής μας», που τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα για την Ελλάδα, μεγαλώνει, με δεδομένο ότι στον γενικό πληθυσμό, οι τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Γέιλ σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας.

Advertisement

Ο αριθμός των παχύσαρκων στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη διαπίστωση των επιστημόνων: Πως οι οικονομικά ασθενέστεροι θα προσφύγουν πιο εύκολα σε φθηνές και θερμιδοφόρες επιλογές στη διατροφή τους ενώ δεν θα γυμναστούν.

Πηγή:reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement