Τα νανορομπότ που πυροβολούν καρκινικούς όγκους!

Advertisement

Δεν είναι σενάριο ταινίας, αν κάποτε είχαμε δει μία παρόμοια! Είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Ο καρκίνος σαν ασθένεια ταλάνισε και συνεχίζει ακόμα, όλη την ανθρωπότητα.

Έρευνες ατέλειωτες που ο νους προσπαθεί να συλλάβει, για να γιατρέψει τον αγιάτρευτο πόνο αυτής της θανατηφόρας μάστιγας. Και ιδού ό,τι πιο θαυμαστό έχουμε ακούσει!

Επιστήμονες  από το Εθνικό Κινεζικό Κέντρο Νανοεπιστημών και Τεχνολογίας (China’s National Center for Nanoscience and Technology -NCNST) με την συνεργασία επιστημόνων από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνας στις ΗΠΑ, κατάφεραν να κατασκευάσουν τα πρώτα Νανορομπότ  DNA  που εξοντώνουν καρκινικούς όγκους, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πραγματική επανάσταση στην αντικαρκινική θεραπεία.

Advertisement

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology, η εφαρμογή νανορομπότ αναφέρεται σ’ ένα σχεδιασμένο σύστημα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει μία εξειδικευμένη ενέργεια σε διαστάσεις νανοκλίμακας.

«Το νανορομπότ είναι εξαιρετικά μικρό και αδύνατον να είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Είναι περίπου 5.000 φορές μικρότερο από την κεφαλή μιας βελόνας», εξηγεί ερευνητής.

Μπορεί να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να αναζητήσει τους καρκινικούς όγκους που υπάρχουν στο σώμα.

Advertisement

Μόλις εντοπίσει έναν όγκο, απελευθερώνει αντικαρκινικά φάρμακα που κουβαλάει απευθείας πάνω στον όγκο και έτσι κόβει την αιματική παροχή, οδηγώντας τους σε συρρίκνωση και εν τέλει στον θάνατο.

Το νανορομπότ είναι βιοσυμβατό και βιοδιασπώμενο, που σημαίνει ότι αποβάλλεται από τον οργανισμό του ασθενή μόλις ολοκληρώσει τη δουλειά του.

«Χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα με καρκινικούς όγκους, αποδείξαμε ότι η ενδοφλέβια εισαγωγή των νανορομπότ DNA στον οργανισμό των ποντικιών διοχέτευσε θρομβίνη στα αιμοφόρα αγγεία των όγκων και προκάλεσε έτσι θρόμβωση, με αποτέλεσμα τη νέκρωση των όγκων και την αναστολή της ανάπτυξής τους» αναφέρει ο καθηγητή Μοριακών Επιστημών Χάο Γιαν, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας.

Advertisement

Συγκεκριμένα, τα νανορομπότ δοκιμάστηκαν σε ποντίκια με καρκινικούς όγκους του μαστού και κατάφεραν εντός 48 ωρών να προσδεθούν στα αγγειακά κύτταρα των όγκων, να προκαλέσουν θρόμβωση και να κόψουν έτσι την παροχή αίματος. Εν τέλει οι όγκοι οδηγήθηκαν σε συρρίκνωση.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα νανορομπότ δεν προκάλεσαν θρόμβωση σε άλλα σημεία του σώματος των πειραματόζωων, παρά μόνο στα καρκινικά κύτταρα που είχε εξ’ αρχής προγραμματιστεί να στοχεύσουν.

Τα τεστ ασφαλείας που έγιναν σε δύο διαφορετικά είδη θηλαστικών, όμοια ανατομικά και φυσιολογικά με το άνθρωπο έδειξαν ότι εν αντιθέσει με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, τα νανορομπότ μπορούσαν να εξοντώσουν τους όγκους χωρίς να κάνουν κακό στον περιβάλλοντα ιστό. Επίσης, δεν συσσωρεύονταν στον εγκέφαλο, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Advertisement

Οι κινέζοι ερευνητές αισιοδοξούν για τη θεραπεία του καρκίνου και σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη τους ώστε να σχεδιαστούν προ-κλινικές μελέτες με την ελπίδα στο απώτερο μέλλον να αναπτυχθούν καινοτόμες αντικαρκινικές θεραπείες.

Πηγή:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement