10 αρχικά συμπτώματα καρκίνου στον άντρα

Advertisement

Ενώ η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια μπορούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο.

Όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η γνώση των αρχικών συμπτωμάτων καρκίνου στον άντρα μπορεί να βοηθήσει να αναζητήσει έγκαιρα θεραπεία. Ακολουθούν δέκα από τα πιο συχνά συμπτώματα καρκίνου στον άντρα.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Το περιστασιακό εντερικό πρόβλημα είναι φυσιολογικό, αλλά αλλαγές στις εντερικές συνήθειες μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού. Η συχνή διάρροια και δυσκοιλιότητα ενδεχομένως μπορεί να κρύβουν καρκίνο, ιδιαίτερα αν οι εντερικές αλλαγές εμφανίσουν ξαφνικά. Τέτοια προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με συχνά αέρια και πόνο στην κοιλιά.

Advertisement

Αιμορραγία από τον πρωκτό

Η αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρκίνου του ορθού. Ιδιαίτερα αν έχετε αιμορραγία κάθε φορά στην εντερική κίνηση. Μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα. Ενώ η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου, ο καρκίνος στο παχύ έντερο είναι δύσκολο να αυτοδιαγνωστεί στα αρχικά στάδια. Τακτικές εξετάσεις για καρκίνο στο παχύ έντερο συνιστώνται από την ηλικία των 50.

Αλλαγές στην ούρηση

Ακράτεια και άλλες αλλαγές στην ούρηση μπορούν να εμφανιστούν καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στον προστάτη. Είναι πιο συχνός σε άντρες 60 ετών και άνω.

Συνήθη σημάδια είναι

-διαρροές και ακράτεια
-αδυναμία ούρησης παρά την αίσθηση ότι χρειάζεται κάποιος να ουρήσει
-καθυστερημένη ούρηση
-πίεση κατά την ούρηση

Advertisement

Αίμα στα ούρα

Ενώ ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ένα από αυτά. Μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα λοίμωξης του ουροποιητικού ή να κρύβει άλλο πρόβλημα του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη στο αρχικό στάδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα.

Επίμονος πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου. Συχνά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη μπορεί ενδεχομένως να μην παρατηρηθούν μέχρι να εξαπλωθούν σε αλλά μέρη του οργανισμού, όπως στην πλάτη.

Εμφανίζεται με δυσφορία στα οστά. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα στα οστά του ισχίου και στη μέση.

Advertisement

Ασυνήθιστος βήχας

Ο βήχας δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στους καπνιστές ή σε ανθρώπους με κρυολόγημα ή αλλεργίες. Ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρκίνου στον πνεύμονα. Αν δεν έχετε άλλα σχετικά συμπτώματα, όπως μπουκωμένη μύτη ή πυρετό, ο βήχας πιθανόν δεν συνδέεται με ιό ή λοίμωξη. Ο βήχας που συνοδεύεται από βλέννα που περιέχει αίμα συνδέεται με καρκίνο στον πνεύμονα, στους άντρες.

Ογκίδια στους όρχεις

Ο καρκίνος στους όρχεις είναι λιγότερο συχνός σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρχικά συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοείτε.

Ογκίδια στους όρχεις είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί ενδεχομένως να έχετε αυτού του είδους καρκίνο. Γιατροί εξετάζουν για τυχόν ύπαρξη τέτοιων ογκιδίων σε εξετάσεις στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Advertisement

Υπερβολική κούραση

Η κούραση μπορεί να σχετίζεται με διάφορες χρόνιες νόσους και διαταραχές. Είναι ο τρόπος που το σώμα σας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καθω΄ς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και αναπαράγονται ο οργανισμός μπορεί να αρχίσει να νιώθει εξάντληση.

Η κούραση είναι ιδιαίτερα εμφανής στον καρκίνο του παχέος εντέρου στους άντρες. Δείτε γιατρό αν έχετε υπερβολική κούραση που δεν φεύγει με επαρκή ύπνο.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας καθώς γερνάτε, επομένως μπορεί να σκεφτείτε ότι η απώλεια βάρους είναι κάτι καλό. Ωστόσο, η ξαφνική, ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να δείχνει σοβαρό πρόβλημα υγείας, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των ειδών καρκίνου.

Advertisement

Αν χάνετε γρήγορα κιλά παρόλο που δεν κάνατε αλαλαγές στη διατροφή ή στην άσκηση, μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ογκίδια στο μαστό

Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Οι άντρες επίσης χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή και να ελέγχουν για ύποπτες μάζες στην περιοχή του μαστού. Είναι το πιο αρχικά εντοπισμό σύμπτωμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ογκίδιο.

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στη νόσο αλλά μπορεί να οφείλονται ενδεχομένως στην έκθεση σε ακτινοβολία ή σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Εμφανίζονται πιο συχνά στην ηλικία των 60 ετών.

Πηγή:iatronet.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement