Ακίνητα: Το… 2026 θα φτάσουν οι αξίες των κατοικιών στα επίπεδα του 2006

Advertisement

«Αγοράστε τώρα ακίνητο και θα έχετε κέρδος… το 2026». Την εκτίμηση αυτή κάνουν παράγοντες της ελληνικής κτηματαγοράς οι οποίοι βλέπουν σταθεροποίηση των τιμών φέτος, υπό προϋποθέσεις, κι ευκαιρίες για αγορές τα επόμενα χρόνια.

Το ελληνικό real estate έχει πιάσει πάτο και ειδικά ο τομέας των οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν πρόσφατα σε συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, οι κατοικίες θα είναι ευκαιρία για μια ελκυστική επένδυση από το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά έχει επίγνωση ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα χρονικό ορίζοντα μεταξύ 5 και 10 ετών.

Advertisement

Ετσι οι αξίες των ακινήτων θα φτάσουν στα επίπεδα του 2006, όταν δηλαδή δεν υπήρχε κρίση και η αγορά βρισκόταν στο ζενίθ, το 2026. Χάθηκε δηλαδή μια 20ετία και η αγορά θα επανέλθει εκεί που την άφησε η κρίση σε 8 χρόνια από σήμερα, αλλά και αυτό μόνο εφόσον δεν προκύψουν έκτατες καταστάσεις.

Πάνω από 60%

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 42% στα δύσκολα αυτά χρόνια, όμως, στην πραγματικότητα ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή η «βουτιά» έχει ξεπεράσει το 60%.

Σύμφωνα με την ανάλυση των εκτιμητών:

* Η ελληνική οικονομία έχει κτυπηθεί από την κρίση του δημόσιου χρέους και έχει περάσει από οκτώ χρόνια κατάθλιψη.

Advertisement

* Πολλές φορές οι συναλλαγές πέφτουν όταν οι πωλητές αρνούνται να μειώσουν την τιμή του ακινήτου τους, επειδή θέλουν να πιστεύουν ότι το οικονομικό αποτέλεσμα που προέκυψε στην κτηματαγορά είχε υπερτονιστεί.

Λόγω των οικονομικών αλλαγών και της ιδιαίτερα προνομιακής θέσης των ακινήτων στη χώρα μας, οι πτωτικές μεταβολές από το 2009 αποτελούν μόνο μια ιστορική αλήθεια. Μας λένε ακριβώς τι έχει συμβεί, πόσο γρήγορα αυτό συνέβη, και σε ποιες περιοχές έχει συμβεί πιο πολύ.

* Ως εκ τούτου, οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να αναπτύξουν την ανθεκτικότητά τους σε διάφορους κινδύνους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, όπως συμβαίνει με τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών και τεχνολογικών κινδύνων.

Advertisement

Ακόμη κι αυτό, πάντως, κρίνεται από τις εξελίξεις, στην οικονομία, στα γεωπολιτικά, στην πολιτική σταθερότητα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν υπάρξουν αναταράξεις στα τρία αυτά μέτωπα τότε ούτε η κτηματαγορά που τώρα ανασταίνεται, θα ανακάμψει γρήγορα. Και τα ακίνητα δηλαδή επηρεάζονται τα μέγιστα από το αν η οικονομία βαίνει προς εξομάλυνση ή θα έχουμε νέα προβλήματα με την «καθαρή» έξοδο.

Επίσης, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά είναι ένα θέμα που επηρεάζει την αγορά, όπως επίσης κι αν η χώρα θα μπει σε παρατεταμένο πολιτικό λαβύρινθο με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές).

Advertisement

Πρόκειται, όπως λένε οι αναλυτές, για γεγονότα που επηρεάζουν την ψυχολογία των υποψήφιων επενδυτών. Από ένα μεγάλο fund που θέλει να επενδύσει εκατομμύρια στην Ελλάδα μέχρι κάποιον που θέλει να αγοράσει ένα σπίτι, είτε ως επένδυση είτε για την κάλυψη των αναγκών του.

Οι εκτιμητές, πάντως, θεωρούν ότι Η οικοδομή στην Ελλάδα αναμένεται να σταθεροποιηθεί την ένατη χρονιά, το 2018, και δεν αναμένεται ανάκαμψη στον τομέα αυτό μέχρι το τέλος του 2019. Κάτι που σημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες από το 2020 θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement