‘Ελληνας δημιούργησε εφαρμογή για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους

Advertisement

Σε όλους μας έχει τύχει να πετάξουμε φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πλέον και ας μην έχουν λήξει. Σίγουρα εκείνη τη στιγμή, οι περισσότεροι σκεφτήκαμε «Και αν θα μπορούσα να τα δώσω σε κάποιον που τα έχει ανάγκη αλλά δεν μπορεί να τα πληρώσει;».

Το ίδιο σκέφτηκε και ο Θανάσης Βράτιμος και αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για το κινητό, μέσω της οποίας με πολύ απλή διαδικασία, μπορεί κάποιος να προσφέρει φάρμακα που του περισσεύουν.

Ο νεαρός ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι στη χώρα μας περίπου 2 εκ. άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους, δημιούργησε την εφαρμογή «GIVMED», πίσω από την οποία υπάρχει ένας δραστήριος οργανισμός ανθρώπων που από πρώτο χέρι έζησαν την ανάγκη του φαρμάκου.

Advertisement

Την εφαρμογή χρησιμοποιούν όσοι μπορούν να προσφέρουν φάρμακα από δεύτερο χέρι και όσι τα έχουν ανάγκη. Οι πρώτοι πρέπει απλώς να σκανάρουν τον κωδικό του φαρμάκου που έχουν στο σπίτι και δεν το χρειάζονται πια. Ο κωδικός καταχωρίζεται και στη συνέχεια ακολουθεί ενημέρωση για τα κοινωνικά φαρμακεία που έχουν έλλειψη το συγκεκριμένο φάρμακο. (Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 64 κοινωνικά φαρμακεία που συνεργάζονται με την εφαρμογή).

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η χρησιμότητά της, αλλά και το παγκόσμιο πρόβλημα που θίγει έγιναν αντικείμενο ρεπορτάζ του BBC, κάτι που ο Βράτιμος, μιλώντας στο LIFO.gr, θεώρησε σημαντικό ακριβώς γιατί αναδεικνύει το ζήτημα της φαρμακευτικής φτώχειας και ταυτόχρονα της σπατάλης φαρμάκων σε όλον τον κόσμο. Πώς, όμως, κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να δημιουργήσει μία τέτοια εφαρμογή;

Advertisement

«Η όλη ιδέα προέκυψε από ένα προσωπικό βίωμα. Όταν πριν από χρόνια έφυγε από τη ζωή ο παππούς μου, στο σπίτι μας περίσσεψαν κάποια αρκετά ακριβά φάρμακα και διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Τότε μου είχε κάνει εντύπωση ότι και να θες να βοηθήσεις, δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος τρόπος για να το κάνεις αυτό.

Στην πορεία και με κάποια ακόμη βιώματα που απέκτησα, αλλά και μέσω της σχετικής βιβλιογραφίας, αποφάσισα να ξεκινήσω το GIVMED. Το σημαντικό ήταν ότι βρήκα ανθρώπους με παρόμοια βιώματα, τα μέλη της ομάδας είχαν αλληλεπίδραση με φάρμακα, είτε είχαν άτομα στον κύκλο τους που δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακα τους. Είναι σημαντικό ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον οργανισμό έχουμε κάποιο προσωπικό βίωμα, γιατί αν δεν υπάρχει όραμα και δεν έχουμε κατανοήσει εμείς οι ίδιοι τον σκοπό αυτής της εφαρμογής δεν μπορούμε να το μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους».

Όπως εξηγεί, «μετά το ρεπορτάζ από το BBC έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα το πρόβλημα που θίγει το GIVMED. Αν δεις στο Facebook, στο σχετικό post υπάρχουν πάνω από 1000 σχόλια ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο που μιλούν για τη σπατάλη φαρμάκων στη χώρα τους, το πόσο πολλά φάρμακα πετιούνται και δεν υπάρχει κάποια λύση».

Advertisement

Reusing second hand drugs

The United Kingdom throws away over £300 million ($420 million) worth of unused drugs every year. 💊 Could this be a solution? (Via BBC World Hacks)

Advertisement

Posted by BBC News on Friday, 23 February 2018

Όσο για το αν σκέφτεται αυτό το όραμα να το μεταφέρει στο εξωτερικό, όπου ίσως, πέρα από το ανθρωπιστικό κομμάτι θα μπορούσε να εξελιχθεί επαγγελματικά, ο Θανάσης Βράτιμος είναι κατηγορηματικός.

«Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας και όλη τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει, σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την ομάδα μας στο εξωτερικό. Δημιουργηθήκαμε στην Ελλάδα, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην επίλυση του προβλήματος εδώ και αν αυτό δεν συμβεί σε ικανοποιητικό βαθμό δεν σκοπεύουμε να το πάμε πουθενά αλλού. Αλλά με χαρά θα μεταδώσουμε το μοντέλο μας σε όποιον έχει διάθεση να το εφαρμόσει».

Advertisement

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι από το 2016 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η εφαρμογή, περισσότερα από 13.000 κουτιά φαρμάκων έχουν βρει τον προορισμό τους, που σίγουρα δεν ήταν το καλάθι των αχρήστων, αλλά κάποιον που πραγματικά τα είχε ανάγκη και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σ’ αυτά, λόγω της δυσχερούς οικονομικής του κατάστασης.

Όσο για τη ζημία από τη σπατάλη φαρμάκων, αυτή υπολογίζεται με αριθμούς -για παράδειγμα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας 420 εκ. δολαρίων-, που όμως φλυαρούν και για την ταλαιπωρία, κάποτε και τις χαμένες ζωές των ασθενών…

Πηγή:Lifo

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement