Από τον ΚΙΤΤ στο… ψιλό κουβεντολόι με τα κινητά μας

Advertisement

Οταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο «ιππότης της ασφάλτου» Ντέιβιντ Χέισελχοφ έδινε φωνητικές εντολές –και έπαιρνε κανονικά απαντήσεις– στο «έξυπνο» αυτοκίνητό του, τον περίφημο KITT, επρόκειτο φυσικά για επιστημονική φαντασία.

Κάτι τέτοιο έμοιαζε ίσως οριακά πιο απίθανο από έναν παγκόσμιο ιστό, ο οποίος θα μας συνδέει ανά πάσα στιγμή με έναν ωκεανό πληροφορίας από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα και με το Διαδίκτυο να είναι πια ο φυσικός μας χώρος, φαίνεται πως έχει έρθει και η ώρα των φωνητικών βοηθών να διαπρέψουν. Αυτοί βέβαια υπάρχουν ήδη από πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2011 –για να μιλήσουμε μόνο για κινητά τηλέφωνα– όταν η Apple εισήγαγε τη Siri στην καθημερινότητα των «πιστών» της.

Advertisement

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη· ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι παίκτες της τεχνολογίας ακολουθούν προκειμένου να ικανοποιήσουν ακόμα ένα «καπρίτσιο» του σύγχρονου ανθρώπου-καταναλωτή: τη δυνατότητα δηλαδή να επικοινωνεί με τις συσκευές του, με τον πιο άμεσο τρόπο που γνωρίζει, την ομιλία.

Η Google έχει τον Assistant, η Amazon την Alexa, ενώ σύντομα… βαφτίσια θα πρέπει να κάνει και το Spotify, το οποίο, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ετοιμάζει τον δικό του βοηθό φωνής. Η σουηδική μουσική πλατφόρμα, η οποία μετρά περίπου διπλάσιους συνδρομητές από την αντίστοιχη της Apple, είναι λογικό να θέλει να μείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση την δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες της να επιλέγουν το τραγούδι, την playlist, ακόμα και (αορίστως) το είδος της μουσικής που θέλουν να ακούσουν, εκφωνώντας απλώς την επιθυμία τους, χωρίς άλλου είδους ψάξιμο ή πληκτρολόγηση.

Advertisement

Επιπλέον, όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ από το εξωτερικό, το παραπάνω σχεδιάζεται στη συνέχεια να συνδεθεί και με τη δημιουργία ενός «έξυπνου» ηχείου, αλλάζοντας έτσι συνολικά την οικιακή μουσική εμπειρία του κοινού.

Αμεση, πάντως, πρόκληση για όλους τους κατασκευαστές φωνητικών βοηθών είναι να γίνουν οι τελευταίοι πιο… ανθρώπινοι. Διότι, χωρίς αμφιβολία, είναι διαφορετικό να ανοίγεις κουβέντα με τη σέξι φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον, όπως κάνει στο κινηματογραφικό «Her» ο Γιοακίν Φίνιξ, για παράδειγμα και αλλιώς να ακούς τη ρομποτική χροιά της Siri.

Εν πάση περιπτώσει, απ’ ό,τι φαίνεται, οι φωνητικές εντολές όχι απλώς είναι εδώ για να μείνουν αλλά και για να κυριαρχήσουν σταδιακά στην καθημερινότητά μας. Εκτός αυτού –και πέρα από το μοδάτο του πράγματος– οι βοηθοί φωνής είναι ήδη υπερπολύτιμοι για κάποιους ανθρώπους.

Advertisement

Μένοντας στο σινεμά και στην ταινία «Τυφλή αγάπη», η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, εκεί βλέπουμε τον πρωταγωνιστή, έναν φωτογράφο με προβλήματα όρασης, να χρησιμοποιεί κατεξοχήν την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής ώστε να στείλει και να λάβει μηνύματα και γενικότερα να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement