Η παχυσαρκία είναι η δεύτερη αιτία καρκίνου μετά το κάπνισμα

Advertisement

Η παχυσαρκία αποτελεί τη δέυτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά, τη στιγμή που τα κρούσματα καρκίνου με αιτία το κάπνισμα μειώνονται. Στα πορίσματα αυτά κατέληξε μεγάλη έρευνα στον βρετανικό πληθυσμό, διενεργηθείσα από το ινστιτούτο «Cancer Research UK».

Το 2011 το το κάπνισμα αποτελούσε την πρώτη αιτία για την πρόκληση καρκίνου, με ποσοστό 19,4%, το οποίο πλέον έχει μειωθεί στο 15,1%. Ακολουθούσε η παχυσαρκία η οποία περιλάμβανε το 5,5% των συνολικών περιπτώσεων ετησίως και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, με ποσοστό 3,8%. Σήμερα, το ποσοστό πρόκλησης καρκίνου από παχυσαρκία έχει φτάσει στο 6,3%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καρκίνου λόγω βάρους αποτελεί η ιστορία της Anet Boak, από το Carlisle, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας σε ηλικία 51 ετών, τέσσερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Advertisement

Σε check-up που ακολούθησε μετά την υστερεκτομή, η κ. Boak ενημερώθηκε ότι η παχυσαρκία συνέβαλε στην εμφάνιση καρκίνου. Σήμερα η κ. Boak, γιαγιά πλέον, ακολουθεί έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, κόβοντας την ζάχαρη, μαγειρεύοντας με φρέσκα υλικά και κάνοντας γυμναστική.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι στρατηγικές για τον περιορισμό του καπνίσματος απέδωσαν καρπούς, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της καθηγήτριας και εμπειρογνώμονος στον τομέα της πρόληψης καρκίνου ,Linda Bauld, ότι «η παχυσαρκία είναι μια τεράστια απειλή για την υγεία» και πρόκειται να επιδεινωθεί εάν δεν παρθούν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Advertisement

«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στην μείωση του καπνίσματος έτσι ώστε να μειωθούν και τα κρούσματα καρκίνου λόγω παχυσαρκίας. Σημαντικό μέρος της απαιτούμενης προσέγγισης αποτελεί και η απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων junk food πριν από τις 21:00».

Ο καθηγητής Mel Greaves, βιολόγος στο Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η μελέτη επιδοκιμάζει την άποψη ότι πολλά είδη καρκίνου είναι δυνατόν να προλαμβάνονται.

Συγκεκριμένα, η βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερες από το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου, δηλαδή 135.000 περιπτώσεις, μπορούν να καταπολεμηθούν.

Advertisement

Ακόμη, ο Δρ Greaves ανέφερε ότι η συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ τόνισε ότι ο αντίκτυπος στα ποσοστά καρκίνου δεν θα είναι ακριβής σε περίπτωση εξάλειψης της παχυσαρκίας, σίγουρα, πάντως, θα μειωθεί σημαντικά.

Σήμερα η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί όχι μόνο ιατρική, αλλά και κοινωνική πρόκληση, δεδομένων των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας στους νέους.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement