Οι 12 τρόποι για να παρακολουθούν οι κυβερνήσεις τους πολίτες ανά πάσα στιγμή

Advertisement

Το δεδομένο είναι ένα: όλοι μας ξέρουμε πως μας παρακολουθούν.

Κάποτε, αυτό τον ρόλο είχαν αποκλειστικά οι μυστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεων μέχρι που στη ζωή μας μπήκε το διαδίκτυο. Αρχικά το ίντερνετ είχε σκοπό να ενώσει τον κόσμο, μέχρι που ήρθε στη ζωή μας το «Google». Η μηχανή αναζήτησης σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά ίχνη του χρήστη που συλλέγονται μέσω της διεύθυνσης IP παρείχε πληροφορίες για τις κινήσεις του χρήστη.

Μετά ήρθε όμως η έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες παρείχαν στις πλατφόρμες από μόνοι τους έστω και τα βασικά τους στοιχεία (όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης). Πλέον, οι κινήσεις των χρηστών στα social media χρησιμοποιούνται στο marketing με στοχευμένες διαφημίσεις και η παρακολούθηση έχει πάει σε άλλα… επίπεδα.

Advertisement

Και μπορεί το διαδίκτυο να είναι το τέλειο μέσο για να σε παρακολουθήσει και ο πιο… αδαής, έχει γίνει όμως «όπλο» στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό κακοποιών στοιχείων. Αυτή είναι η «αθώα» εξήγηση που δίδεται από δημόσια χείλη όταν καλούνται να δικαιολογήσουν τις παρακολουθήσεις.

Όμως οι μυστικές υπηρεσίες, δεν έχουν ουσιαστική ανάγκη το διαδίκτυο, αφού υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να πετύχουν το σκοπό τους. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε αποδείξει σε όλο τον πλανήτη πως οποιαδήποτε συσκευή έχουμε στην κατοχή μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο παρακολούθησης…

Ιδού οι τρόποι συνηθέστεροι τρόποι παρακολούθησης:

Κάμερες
Υπάρχου παντού. Στους δρόμους, στις εισόδους κτηρίων, στις δημόσιες υπηρεσίες. Συνήθως καταγράφουν εικόνα αλλά και ήχο.

Advertisement

Τηλεφωνικές επικοινωνίες
Στις ΗΠΑ είναι νόμιμο να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες των πολιτών και το κάνει η NSA. Συνήθως, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις κλήσεις που γίνονται μεταξύ πολιτών ΗΠΑ με ανθρώπους από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση συλλέγει πληροφορίες (εκτός από το περιεχόμενο της συζήτησης) όπως η ημερομηνία, η τοποθεσία, οι τηλεφωνικοί αριθμοί.

Κάμερα ηλεκτρονικού υπολογιστή
Πέρυσι το FBI παραδέχτηκε κάτι που ήταν κοινό μυστικό. Πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπει σε κάμερα οποιουδήποτε ηλεκτρονικού υπολογιστή και να παρακολουθεί. Οι κάμερες ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι… αγαπημένες των χάκερ που έχουν βρει χιλιάδες τρόπους για να αποκτούν πρόσβαση.

Email
Η Yahoo και η Google έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών τους. Οι εταιρείες το έχουν στους όρους που όλοι αποδέχονται όταν δημιουργούν mail, αλλά λίγοι διαβάζουν.

Advertisement

Social Media
Ο πιο εύκολος τρόπος παρακολούθησης αφού οι χρήστες παρέχουν βασικές πληροφορίες όπως: Ονοματεπώνυμο, ηλικία, φωτογραφίες, σχόλια, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται κάποιος να ψάξει, αφού η πληροφορία είναι «στο πιάτο». Άξιο αναφοράς, είναι πως στο Facebook, οι περισσότερες σελίδες έχουν δικαίωμα σε περίπτωση που τους πατήσεις «like» να παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές σου κινήσεις για να δουν σε ποιες άλλες ιστοσελίδες μπαίνεις!

Φωτογραφία
Απλά βγάζεις μια φωτογραφία με το κινητό τηλέφωνο. Όταν είσαι όμως συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορούν να την δουν μέσω GPS.

GPS
Γνωρίζουν την ακριβή σου τοποθεσία ανά πάσα στιγμή.

Advertisement

Google
Κυριολεκτικά ξέρει τα πάντα. Έχει αρχείο για οποιοδήποτε γράμμα πληκτρολογήσεις στη μπάρα. Ξέρει τι ψάχνεις ανά πάσα στιγμή. Τα λόγια περιττεύουν…

Google Street View
Έχει φωτογραφήσει το εξωτερικό του σπιτιού σου. Αυτό.

Τηλεόραση
Σύμφωνα με τα Wikileaks, η τηλεόραση χρησιμοποιείται για να παρακολουθούνται οι πολίτες. Ο πιο απλός τρόπος πρόσβασης, είναι αν η τηλεόραση συνδέεται στο διαδίκτυο.

Advertisement

Διαδικτυακές συναλλαγές
Οποιαδήποτε και αν κάνεις μένει στο ιστορικό σου.

Αναγνώριση προσώπου
Το 2013, κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στη Βοστώνη, οι ιθύνοντες σκέφτηκαν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα σκανάρει πρόσωπα. Ο στόχος επετεύχθη μετά τη συνεργασία της IBM με την τοπική αστυνομία. Σκοπός του προγράμματος ήταν να εντοπιστεί ο βομβιστής του φεστιβάλ και εν τέλει οι Αρχές τα κατάφεραν.

Το πρόγραμμα που σκανάρει πρόσωπα και εντοπίζει την ταυτότητα προσώπων υπάρχει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαδοθεί ευρέως ενώ δεν θεωρείται και νόμιμο. Υπάρχουν υπόνοιες πως το πρόγραμμα θα εξελιχθεί και θα εγκατασταθεί στα νέα λογισμικά των smartphones και των υπολογιστών, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όποιος παρακολουθεί τη συσκευή σας, μπορεί μόνο μέσω του προγράμματος να ξέρει ποιοι ακριβώς είστε και που ακριβώς είστε.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement