Σοκ από τα ευρήματα – 30 κιλά πλαστικού στο στομάχι της φάλαινας που ξεβράστηκε στη Σαντορίνη

Advertisement

Τριάντα κιλά πλαστικού ( σακούλες και άλλα αντικείμενα) βρέθηκαν στο στομάχι της νεκρής φάλαινας μήκους 9 μέτρων που ξεβράστηκε στην περιοχή του Ακρωτηρίου, στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το cyclades24.gr, οι ειδικοί που έκαναν νεκροτομή στο κήτος εντόπισαν 30 και πλέον κιλά πλαστικής σακούλας στο στομάχι του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φάλαινα φυσητήρας πέθανε από γαστρικό σοκ που προκλήθηκε από την κατάποση πλαστικού.

Η φάλαινα δεν μπόρεσε να αποβάλει τα πλαστικά από το πεπτικό σύστημά της, με αποτέλεσμα να πάθει περιτονίτιδα και να καταλήξει.

Advertisement

Τα πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους και απειλές που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα βρέθηκε νεκρή μία φάλαινα φυσητήρας στις νοτιοανατολικές ακτές της Ισπανίας, η οποία επίσης πέθανε λόγω κατάποσης μεγάλης ποσότητας πλαστικού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν τη νεκροψία, βρήκαν στο στομάχι της φάλαινας περίπου 30 κιλά σκουπιδιών, όπως πλαστικές σακούλες, σχοινιά, δίχτυα, ακόμη και ένα πλαστικό τύμπανο, μπλεγμένα στα όργανά της και το στομάχι της.

Advertisement

Η φάλαινα και σε εκείνη την περίπτωση δεν μπόρεσε να αποβάλει τα πλαστικά από το πεπτικό σύστημά της, με αποτέλεσμα το θάνατό της. Η φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε σε μία βραχώδη ακτή στο Κέιπ Πάλος, μία παραλιακή πόλη της Μεσογείου, τέλη Φβρουαρίου. Ήταν νεαρή σε ηλικία, με βάρος κοντά στους έξι τόνους και μήκος δέκα μέτρων.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement