Η καφετιέρα είναι πιο βρώμικη από ότι νομίζετε – Κάθε πότε πρέπει να την καθαρίζουμε;

Advertisement

Το πιθανότερο είναι να μην καθαρίζετε την καφετιέρα σας όσο συχνά χρειάζεται! Ίσως επειδή δεν έχετε υπόψη ότι, σύμφωνα με έρευνες, πολλά από τα μέρη της συσκευής από όπου περνάει το νερό για να φτιάξει τον καφέ σας είναι είναι γεμάτα βακτήρια και μούχλα! Μάλιστα, το δοχείο του νερού έχει βρεθεί ότι πολλές φορές περιέχει περισσότερα μικρόβια από όσα βρίσκονται στο μπάνιο σας!

Για να είστε σίγουροι ότι ο καφές που πίνετε κάθε μέρα δεν περιέχει μούχλα και επικίνδυνους μικροοργανισμούς, ακολουθήστε τους εξής κανόνες:

Πλύνετε τα αφαιρούμενα μέρη μετά από κάθε χρήση

Advertisement

Μπορείτε είτε να τα πλύνετε στο χέρι με ζεστό νερό και απορρυπαντικό για πιάτα είτε να τα βάλετε στο πλυντήριο. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη καφετιέρα, σκουπίστε με ένα στεγνό πανί το εξωτερικό, και φροντίστε να καθαρίσετε σταγόνες καφές που μπορεί να έχουν πιτσιλίσει την εστία που κρατάει ζεστό τον καφέ ή άλλα σημεία. Τέλος, αφήστε ανοιχτό το καπάκι στο δοχείο του νερού για να μπορεί να στεγνώσει καλά πριν την επόμενη χρήση.

Κάντε αφαλάτωση μια φορά το μήνα

Μετά από κάθε χρήση, ένα μέρος από τα μεταλλικά άλατα του νερού παραμένουν στα εσωτερικά τμήματα της καφετιέρας. Εάν τα αφήσετε εκεί, αρχίζουν όχι μόνο να γίνονται εστία μικροβίων, αλλά και να βουλώνουν τους σωλήνες από όπου περνάει το νερό -ίσως διαπιστώσετε ότι η καφετιέρα σας «στάζει» τον καφέ με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι συνήθως.

Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε ειδικές σκόνες που καθαρίζουν αυτά τα άλατα, αλλά μπορείτε να τα απομακρύνετε και πιο απλός, ασφαλή και οικολογικό τρόπο: χρησιμοποιώντας λευκό ξίδι! Γεμίστε το δοχείο της καφετιέρας με ίσα μέρη νερού και λευκού ξυδιού και βάλτε τη να δουλέψει έως ότου τραβήξει τη μισή ποσότητα. Κλείστε τη και αφήστε για μισή ώρα ώστε να δράσει το ξύδι στα εσωτερικά σημεία. Στη συνέχεια, βάλτε την καφετιέρα να δουλέψει ξανά. Όταν όλο το μείγμα νερού με ξύδι περάσει από το δοχείο στην κανάτα, χύστε το πλύνετε την κανάτα και επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές με σκέτο νερό.

Advertisement

Κάντε την κανάτα να λάμπει από καθαριότητα

Σίγουρα πλένετε την κανάτα του καφέ κάθε φορά που αδειάζει, όμως με τη συχνή χρήση μπορεί να δείχνει θαμπή ή να βάψει από τον καφέ. Για να την κάνετε να γυαλίζει ξανά, γεμίστε την με ζεστό με σαπούνι και λίγο ρύζι! Κινήστε κυκλικά την κανάτα για να περάσει το μείγμα από κάθε σημεία της, αδειάστε τη και πλύνετέ τη καλά με σφουγγάρι.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement