Η ηχητική ψευδαίσθηση που διχάζει το διαδίκτυο: Ακούτε «Yanni» ή «Laurel»;

Advertisement

Νέα ηχητική ψευδαίσθηση κάνει το γύρο του διαδικτύου και διχάζει χωρίζοντας τον κόσμο σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που ακούν τη λέξη «Yanny» και εκείνους που ακούν τη λέξη «Laurel». Ολοι όμως ακροατές του ίδιου ηχητικού κλιπ.

Το ηχητικό κλιπ, διάρκειας μερικών δευτερολέπτων, αναρτήθηκε αρχικά στο Reddit από έναν μαθητή στην Πολιτεία της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ.

Ο 18χρονος Ρόλαντ Σάμπο εξήγησε στην εφημερίδα New York Times ότι αφού ανήρτησε αυτήν την φαινομενικά ανώδυνη λέξη σε έναν ιστότοπο με λεξιλόγια εξεπλάγη με τον πόσο διαφορετικά την άκουγαν οι άνθρωποι γύρω του.

Ένας φίλος του είχε την ιδέα να αναπαράγει το κλιπ στο Instagram, υπό μορφή δημοσκόπησης και αμέσως έγινε viral, με τη βοήθεια και πολλών διασήμων που… τσακώνονται για το ποιος έχει δίκιο. Μέσα σε μόλις 24 ώρες πάνω από 310,000 λένε ότι ακούν «yanny», ενώ οι «laurelς» αγγίζουν τους 30,000. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που βρίσκονται κάπου στη μέση και ακούν μια μίξη των δυο λέξεων.

Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν μια εξπρές –και ουδόλως αντιπροσωπευτική– δημοσκόπηση στο γραφείο τους στην Ουάσινγκτον: οι 17 (εκ των οποίων 8 γαλλόφωνοι) άκουσαν «yanni», οι 14 (8 γαλλόφωνοι) «laurel» και οι υπόλοιποι 3 κάτι ενδιάμεσο.

Advertisement

Η ηχητική διαμάχη θυμίζει μια άλλη που είχε βάλει «φωτιά» στο διαδίκτυο πριν από τρία χρόνια, με αφορμή τη φωτογραφία ενός φορέματος: οι μισοί το έβλεπαν χρυσό και λευκο, οι υπόλοιποι μαύρο και μπλε.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement