Λανθασμένες αντιλήψεις για το τί προκαλεί καρκίνο

Advertisement

Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν άγνοια για το τί πραγματικά προκαλεί καρκίνο, όπως προκύπτει από βρετανική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cancer.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς διενήργησαν έρευνα σε πάνω από 1.300 άτομα στην Αγγλία με στόχο να καταγράψουν τις απόψεις τους για το τί προκαλεί την εμφάνιση καρκίνου.

Πάνω από το ένα τρίτο πιστεύει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Advertisement

Άλλοι πιστεύουν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων (19%) ή η κατανάλωση υγρών απευθείας από πλαστικά μπουκάλια (15%), προκαλούν καρκίνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα ότι, πάνω από τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι το στρες ή τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν καρκίνο.

Σε ότι αφορά τις γνωστές αιτίες καρκινογένεσης, το 88% απάντησε σωστά ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, το 80% ανέφερε το παθητικό κάπνισμα και το 60% τα ηλιακά εγκαύματα.

Advertisement

Πάντως, τα άτομα που είχαν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα αίτια του καρκίνου δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνες συνήθειες ζωής. Αλλά όσοι γνώριζαν περισσότερα πράγματα για τα πραγματικά αίτια του καρκίνου ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές.

«Συγκριτικά με παλαιότερες μελέτες, φαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν σε αναπόδεικτες αιτίες πρόκλησης καρκίνου έχει αυξηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο που έχει κανείς πρόσβαση στην ενημέρωση και γενικότερα σε πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε την επιμόρφωση του κοινού για τα αίτια του καρκίνου, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για τη ζωή τους και να διασφαλίσουμε ότι δεν ανησυχούν άδικα», σχολιάζει ο Σάμιουελ Σμιθ, συγγραφέας της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό Cancer Research UK.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement