Η «μικρή επανάσταση» της Apple: Το iPhone θα ανοίγει τώρα όλες τις πόρτες

Advertisement

Πλησιάζει τάχιστα ο καιρός που το δημοφιλές σε όλους iPhone θα μετατρέπεται σε μάτι κουζίνας για να ψήνει ο χρήστης ένα ευωδιαστό καφεδάκι και να σερφάρει ή να επικοινωνεί σαν άρχοντας. Για την ώρα τα πιο έξυπνα των έξυπνων κινητών αποκτούν τις επιπλέον δυνατότητες να ξεκλειδώνουν πόρτες. Από πόρτες αυτοκινήτων μέχρι και τις πύλες εισόδου στο μετρό. Το iPhone, δηλαδή, θα χρησιμοποιείται και ως ΑΤΗ.ΕΝΑ Card.

Είναι ακόμη μία «μικρή επανάσταση», που φέρνει η εταιρεία που ίδρυσε ο ιδιοφυής μηχανικός Στιβ Τζομπς και τα τελευταία χρόνια διευθύνει (με επιτυχία είναι αλήθεια) ο διάδοχός του Τιμ Κουκ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Information», η εταιρεία του Κουκ πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την εγκατάσταση της τεχνολογίας NFC στα iPhone. Πρόκειται για την τεχνολογία Near Field Communications, που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών του μέτρου.

Η τεχνολογία NFC θα μπορεί να εγκαθίσταται σε μοντέλα iPhone 6 και μεταγενέστερα και θα επιτρέπει σε δύο συσκευές να ανταλλάσσουν πληροφορίες με ασφαλή τρόπο. Προσώρας η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιούνταν από την Apple μόνο για την πληρωμή μέσω των κινητών της δικής της υπηρεσίας πληρωμών Apple Pay. Ουδεμία εξωτερική συσκευή μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Advertisement

Με τη νέα εκδοχή του συστήματος κινητής αναζήτησης iOS 12 που υιοθετεί η Apple, ο χρήστης θα μπορεί να «φορτώνει» στο iPhone του απευθείας κωδικούς για να το μετατρέπει σε ATH.ENA Card ή ακόμη να μπορεί να εισέρχεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή μια αίθουσα συναυλιών ας πούμε, μια και υπάρχουν κάτοχοι έξυπνων συσκευών που δεν αρκούνται στο «κατέβασμα» της αγαπημένης τους μουσικής από το Ιντερνετ.

Χωρίς «ξεκλείδωμα»

Για να γίνουν όλα αυτά δεν θα χρειάζεται πλέον «ξεκλείδωμα» του τηλεφώνου, όπως γίνεται σήμερα με το Apple Pay. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Information», συνεργάτες της Apple χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό το iPhone τους για να εισέλθουν στο κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Κουπερτίνο. Κάτι που σημαίνει ότι οι μηχανικοί της εταιρείας είχαν ήδη αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία.

Εφεξής και οι κοινοί θνητοί πελάτες της Apple θα μπορούν να χρησιμοποιούν κι αυτοί τη συσκευή τους ως «έξυπνο κλειδί», με βοηθό μάλιστα μια πιο ασφαλή τεχνολογία – μια τεχνολογία που μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί και ως επιβεβαίωση της ταυτότητας του κατόχου.

Advertisement

«Σιγά τα ωά», θα αναφωνήσει κάποιος οπαδός των Android. Η Amazon από πέρυσι κιόλας έχει εισαγάγει ένα ηλεκτρονικό σύστημα κλειδώματος και ξεκλειδώματος που μπορεί να το χειρίζεται κάποιος από απόσταση. Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά τα συστήματα ανοίγματος θυρών ασφαλείας εξ αποστάσεως όλο και οξύνεται. Αλλά επεκτείνεται πλέον και σε διαδραστικές εφαρμογές παντός τύπου.

Το κινητό γίνεται, λοιπόν, όχι μόνο κάρτα για το μετρό ή για τις τουαλέτες ενός γκουρμέ εστιατορίου, αλλά και πορτοφόλι για ανέπαφες καθημερινές συναλλαγές στα καταστήματα, πλησιάζοντας δηλαδή τη συσκευή στη βιτρίνα του ψαρά ή του μανάβη – δυστυχώς όχι των λαϊκών αγορών, ούτε καν των βιολογικών.

Ο Τιμ Κουκ θα ανακοινώσει επισήμως τις νέες χρήσεις των iPhone του κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου 2018.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement