Νέο σκάνδαλο στον κόσμο των αυτοκινήτων: Κατασκευαστές υπερκοστολογούν έως 31.283% τις τιμές των ανταλλακτικών

Advertisement

Ένα νέο σκάνδαλο ταλανίζει τον κόσμο των αυτοκινήτων. Αυτή τη φορά δεν έχει καμία σχέση με το ντίζελ. Σύμφωνα με τα γαλλικά Mediapart και Le Soir, αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων υπερκοστολογούν τις τιμές των ανταλλακτικών με σκοπό φυσικά το κέρδος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν τα Mediapart και Le Soir, τα οποία έχουν ονομαστεί “Carleaks”, πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν το λογισμικό Partneo, που έχει δημιουργηθεί από την εταιρία συμβούλων Accenture, προκειμένου να υπερκοστολογούν τα ανταλλακτικά των μοντέλων τους.

Το λογισμικό κάνοντας χρήση αλγορίθμων, υπολογίζει την “συναισθηματική” αξίας ενός ανταλλακτικού, προσδιορίζοντας δηλαδή την μέγιστη τιμή που ο πελάτης είναι πρόθυμος να πληρώσει για το συγκεκριμένο ανταλλακτικό. Έτσι, το 70% των ανταλλακτικών που κάνουν μεγάλες πωλήσεις βλέπουν αύξηση στην τιμή τους, το 20% διατηρεί τις τιμές, ενώ υπάρχει πτώση τιμής στο 10% των ανταλλακτικών εκείνων που έχουν μικρή ζήτηση.

Advertisement

Υπερκοστολόγηση έως 31.283%

Σε πολλές περιπτώσεις το πραγματικό κόστος του ανταλλακτικού είναι εντελώς δυσανάλογο προς την τιμή. Για παράδειγμα, η Renault αύξησε το τίμημα για ένα ανταλλακτικό του πεντάλ συμπλέκτη του Fluence κατά 31.283% μετά από αξιολόγηση της τιμής από το Partneo. Πριν από την ανάλυση του Partneo, το ανταλλακτικό κόστιζε μόλις 0,35 ευρώ, μετά την ανάλυση 109,84 ευρώ.

Ο καθρέπτης ενός Clio III πριν την χρήση του λογισμικού Partneo κόστιζε 79 ευρώ. Μετά την χρήση του Partneo, η τιμή του διπλασιάστηκε φθάνοντας τα 165 ευρώ. Οι οθόνες των Dacia Logan και Sandero, που κατασκευάζονται στο Μαρόκο, είχαν επίσης σημαντική αύξηση, μιας και από τα 21 ευρώ, έφταναν να κοστίζουν 76 ευρώ, τιμή που είναι σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερη από την τιμή κόστους.

Κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Τα έγγραφα έδειξαν πως η Renaul και η PSA έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό -από το 2008 για την Renault και από το 2010 για την PSA-, περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ τόσο από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, όσο και από τις ασφαλιστικές.

Advertisement

Αρχικά το Partneo το χρησιμοποιούσαν οι PSA Peugeot Citroen και Renault, αλλά στη πορεία, το χρησιμοποιούν και οι Nissan, Fiat Chrysler και Jaguar Land Rover Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Nissan ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το Partneo το 2008 και έκτοτε η Nissan Ευρώπης αύξησε τη μέση τιμή των ανταλλακτικών της κατά 25%. Αυτό σημαίνει επιπλέον 56 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ετησίως.

Η FCA έχει αυξήσει τις τιμές των ανταλλακτικών της κατά 13%, με αποτέλεσμα τα έσοδα της αυξηθούν κατά 70 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των ανταλλακτικών της Ferrari αυξήθηκαν κατά 15%.

Η Renault και η PSA προχώρησαν σε μέση αύξηση της τιμής των ανταλλακτικών τους κατά 15%, ενώ η Jaguar Land Rover κατά 9%, επιφέροντας κέρδη ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Η Accenture υπόσχεται αύξηση 10-20%

Η Accenture παρουσίασε το λογισμικό Partneo σε 31 κατασκευαστές αυτοκινήτων, ανάμεσά τους και στις Volkswagen, BMW, Mercedes, Volvo, Aston Martin, Toyota, Mazda, Honda, Mitsubishi και GM, υποσχόμενη μέση αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών κατά 10 έως 20%.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement