Αδυνατίστε βγάζοντας τα… παπούτσια σας

Advertisement

Μελέτη Πορτογάλων επιστημόνων αποκάλυψε ότι κατά έναν ιδιόρρυθμο τρόπο, βγάζοντας τα παπούτσια μας φροντίζουμε και τη σιλουέτα μας!

Τα συμπεράσματα της έρευνας σχετίζονται με τις «obesogens», τις χημικές ενώσεις δηλαδή που ευνοούν τη συσσώρευση λίπους των οποίων φορείς είναι και τα παπούτσια. Τα εν λόγω χημικά ενδέχεται να προδιαθέτουν τα άτομα που εκτίθενται σε εμφάνιση αυξημένης λιπώδους μάζας και υπερβολικού σωματικού βάρους.

Πολλά προϊόντα είναι γεμάτα με χημικές ουσίες γνωστές ως «obesogens» που αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες σας, ευνοώντας την δημιουργία λίπους. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»,τα πανεπιστήμια Aveiro και Beira Interior στην Πορτογαλία έκαναν μία ανασκόπηση μελετών για να μάθουν πώς ο ανθρώπινος οργανισμός έρχεται κοντά σε αυτές τις χημικές ουσίες και διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες πηγές ρύπων είναι η σκόνη από τις οικιακές συσκευές,η διατροφή,τα μαγειρικά σκεύη, τα καλλυντικά ή τα χημικά καθαρισμού.

Advertisement

Η αφαίρεση των παπουτσιών, σε συνδυασμό με τη χρήση ξύλινων δαπέδων, αντί για μοκέτα, μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση των obesogens. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η έκθεση σε obesogens μπορεί να τροποποιήσει το επιγονιδίωμα κάποιων βλαστοκυττάρων.

Ο κατάλογος των χημικών ουσιών που μελετώνται ως πιθανά obesogens συνεχίζει να αυξάνεται και περιλαμβάνει ουσίες όπως:δισφαινόλη Α (bisphenol A BPA), φθαλικές ενώσεις (phthalates), Χημικές ουσίες πολυφθοροαλκυλίου (polyfluoroalkyl chemicals, PFCs),παρασιτοκτόνα οργανοχλωρίου (organochlorine,OC) κ.ά.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement