Πέθανε η Koko, ο γορίλας που επικοινωνούσε με νοηματική [βίντεο]

Advertisement

Η Koko, ο γορίλας που μπορούσε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την νοηματική, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 46 ετών, σύμφωνα με δημοσίευση από το Gorilla Foundation.

«Η Koko άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ως πρέσβειρα για όλους του γορίλες και ως σύμβολο για την επικοινωνία μεταξύ ειδών αλλά και για την κατανόηση,» έγραφε το δημοσίευμα, «ήταν αγαπητή και θα λείψει σε πολλούς»

Η Koko, που γεννήθηκε το 1971 σε ζωολογικό κήπο του San Francisco, άρχισε να μαθαίνει νοηματική από μικρή ηλικία και, στο τέλος της ζωής της, καταλάβαινε περίπου 2.000 λέξεις και στα αγγλικά.

Advertisement

Από το 1974, διέμενε στο Stanford όπου ερευνητές καθίδρυσαν το The Gorilla Foundation, μία μη-κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την προστασία των υπέροχων αυτών ζώων. Μετά από λίγο καιρό, η ΜΚΟ και η Koko μετέφεραν την έδρα τους στα βουνά της Santa Cruz, επίσης στην Καλιφόρνια.

Η Koko είχε διεθνή αναγνώριση καθώς είχε πρωταγωνιστήσει σε πληθώρα ντοκιμαντέρ ενώ είχε «φιγουράρει» και στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic. Την πρώτη φορά μάλιστα, η φωτογραφία στο εξώφυλλο δεν ήταν παρά μια φωτογραφία που έβγαλε η ίδια η Koko στον καθρέφτη.

Την ίδια ώρα, η Koko είχε αποτελέσει έμπνευση για ένα παιδικό βιβλίο μαζί με το γατάκι της, την All Ball. Ήταν, μάλιστα, και… καλλιτέχνης και η οργάνωση Gorilla Foundation εξέθετε συχνά τα έργα της.

Advertisement

Το Gorilla Foundation τόνισε στο δημοσίευμά του ότι θα συνεχίσει να τιμά την μνήμη της μέσω διάφορων πρότζεκτ αλλά και μέσω μιας νέας  εφαρμογής για νοηματική, με «πρωταγωνίστρια» την μοναδική Koko.

[cnn]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement