Μήπως τόσο καιρό πλένετε λάθος τα χέρια σας;

Advertisement

Το πλύσιμο των χεριών είναι μία διαδικασία με την οποία ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά εξοικειωμένος, όμως, όπως αποδείχθηκε από πρόσφατη έρευνα το 97% των φορών γίνεται λάθος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις φαγητού και επιφανειών και να προκαλέσει πολλές ασθένειες.

Η έρευνα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξε, σύμφωνα με το CNNi, πως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν πλένουν τα χέρια τους για τα απαραίτητα 20 δευτερόλεπτα.

Αυτός είναι ο χρόνος που προτείνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, που σημειώνει πως όσοι πλένουν τα χέρια τους λιγότερο απ΄αυτό δεν σκοτώνουν αρκετά μικρόβια.

Advertisement

Επίσης, «πολλοί» συμμετέχοντες στην έρευνα – δεν διευκρινίζεται ακριβής αριθμός – δεν στεγνώνει τα χέρια του με καθαρή πετσέτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 383 άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να μαγειρέψουν σε έξι κουζίνες σε περιοχές της Βόρειας Καρολίνα.

Όπως αποδείχθηκε τις μισές από τις φορές οι συμμετέχοντες μετέφεραν βακτήρια στα σκεύη της κουζίνας που άγγιζαν, ενώ βακτήρια μεταφέρθηκαν και στις λαβές των ψυγείων που άγγιξαν.

Advertisement

«Δεν μπορείς να δεις, να μυρίσεις ή να νιώσεις τα βακτήρια», είπε η Carmen Rottenberg, αναπληρωτής υφυπουργός για την ασφάλεια των τροφίμων.

«Με το πλύσιμο και μόνο των χεριών, μπορείς να προστατέψεις την οικογένειά σου και να εμποδίσεις τα βακτήρια από το να μολύνουν το φαγητό σου και σημεία κλειδιά της κουζίνας σου».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως όσο περνά ο καιρός το πλύσιμο των χεριών γίνεται ολοένα και πιο λάθος. Το 2013 άλλη έρευνα είχε δείξει πως μόνο το 5% των ανθρώπων πλένει σωστά τα χέρια του.

Advertisement

Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος, πλυσίματος χεριών;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1ο: Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό νερό

Βήμα 2ο: Κλείστε τη βρύση και βάλτε σαπούνι

Βήμα 3ο: Νίψτε τα χέρια σας καλά με το σαπούνι. Σιγουρευτείτε ότι πλένετε και το πίσω μέρος των χεριών, την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και τα νύχια σας.

Βήμα 4ο: Συνεχίστε το πλύσιμο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Βήμα 5ο: Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας

Βήμα 6ο: Στεγνώστε τα χέρια σας με μία καθαρή πετσέτα

[cnn]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement