Τα μυστικά 20 ελληνικών νησιών παρουσιάζει η Telegraph

«Ακόμα και τα πιο δημοφιλή, κρύβουν μυστικά, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις»

Advertisement

Εκτενές αφιέρωμα σε επιλεγμένα ελληνικά νησιά πραγματοποίησε η βρετανική Telegragh, παρουσιάζοντας τους κρυμμένους θησαυρούς τους.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, «κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμπαν, από μακρινά καταφύγια μέχρι κοσμοπολίτικα θέρετρα».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πλέον οι μετακινήσεις είναι πιο εύκολες, καθώς με τα καταμαράν, τις ναυλωμένες πτήσεις, τη γραμμή που συνδέει για πρώτη φορά φέτος τα Ιόνια νησιά και έναν στόλο υδροπλάνων που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα νησιά είναι (σχετικά) εύκολα προσβάσιμα.

Advertisement

«Το να βρεις το ιδανικό (νησί) για σένα είναι πρόκληση», αναφέρει η συντάκτρια, τονίζοντας ότι κανείς καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6.000 νησιά.

Όπως σημειώνει, κάθε ένα από αυτά «ακόμα και τα πιο δημοφιλή, κρύβουν μυστικά, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις». Στη συνέχεια, παραθέτει μερικά.

Για την Κέρκυρα τονίζει ότι παρά της εντυπωσιακές της παραλίες και την πλούσια βλάστηση της, το νότιο τμήμα της έχει διαφύγει του μαζικού τουρισμού, παρακινώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν αυτή την πλευρά του νησιού. Εκεί, όπως εξηγεί, θα έχουν την ευκαιρία να δουν φλαμίνγκο στις Αλυκές Λευκίμμης, να κολυμπήσουν στην παραλία Γαρδένου ή να κατευθυνθούν πιο νότια στον Αρκουδίλα. Εκεί θα βρουν κρυμμένο στο δάσος ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα.

Advertisement

Η Σαντορίνη, με δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, δεν είναι ακριβώς ένα μυστικό, τονίζει. Όμως, η συντάκτρια προσθέτει πως μπορείς να ξεφύγεις από τα ζευγάρια που κάνουν το μήνα του μέλιτος αλλά και τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να πας στην ενδοχώρα του νησιού και συγκεκριμένα στον Πύργο, το πιο καλοδιατηρημένο οικισμό του νησιού.

Στην Ιθάκη η ανταμοιβή του επισκέπτη είναι πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα εκπληκτικά μονοπάτια για πεζοπορία, όπως το μονοπάτι για την εκκλησία του Ανώγη, όπου ζητάς το κλειδί της από το καφενείο του χωριού.

Στην Αντίπαρο μπορείς να εξαφανιστείς αρκεί, όπως λέει να πας στο μικρό νησάκι Δεσποτικό για να εξερευνήσεις το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα που ανακαλύφτηκε μόλις το 1997.

Advertisement

Στην Άνδρο που προσελκύει κυρίως μη-Έλληνες τουρίστες, η αρθρογράφος εκτός από τα χωριουδάκια του νησιού, καλεί τους επισκέπτες να επισκεφτούν και το μουσείο της σύγχρονης τέχνης.

Η Μύκονος ενώ στο παρελθόν αποτελούσε στάση των επισκεπτών για να πάνε στη Δήλο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πλέον οι όροι έχουν αντιστραφεί και έγινε το επίκεντρο των Κυκλάδων.

Για την Κρήτη ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου στο ψαροχώρι με το όνομα Σίσι αλλά και η επίσκεψη στον κόλπο του Μιραμπέλου.

Advertisement

Τα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς, το χωριό φάντασμα εξαιτίας των σεισμών του 1953 παίρνει πάλι ζωή για 3 ημέρες τον Αύγουστο. Εκεί 3 με 5 Αυγούστου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ Saristra.

Στους Παξούς και στους Αντίπαξους υπάρχουν δεκάδες μυστικοί κολπίσκοι όπου μπορείς να προσεγγίσεις με σκάφος.

Στην Ύδρα, που είναι μούσα και καταφύγιο για πολλούς καλλιτέχνες, κάθε καλοκαίρι ο Δάκης Ιωάννου ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης του κόσμου, προσκαλεί καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν installations στο παλιό σφαγείο του νησιού. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και για το Hydra School Project.

Advertisement

Στην Αλόννησο ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει (μέσω snorkelling) το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου που χρονικά τοποθετείται περίπου το 425 πΧ.

Στην Αμοργό απαραίτητη είναι η επίσκεψη στα καφενεία του νησιού που έχουν διατηρήσει την παλιά τους αίγλη.

Για το Μεγανήσι, αυτό το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου, αναφέρει ότι είναι κοντά στις νησίδες Σκορπιός και Οξυά (που ανήκει στον εμίρη του Κατάρ) και έχει μπει στο στόχαστρο διασημοτήτων και μεγιστάνων της οικονομίας.

Advertisement

Στη Λέσβο, ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός περιμένει τους επισκέπτες να τον ανακαλύψουν και συγκεκριμένα στο μουσείο Teriade. Εκεί οι μπορούν να θαυμάσουν πίνακες των Πικάσο. Μιρό, Σαγκάλ, Ματίς και Μιρό, δωρεές του συλλέκτη και τεχνοκριτικού Στρατή Ελευθεριάδη. Αναφορά γίνεται και στον Έλληνα ζωγράφο Θεόφιλο, έργα του οποίου μπορούν να βρουν σε διπλανό μουσείο.

Η Κύθνος σταδιακά ξεχωρίζει για τις εναλλακτικές της προτάσεις που αφορούν στην ευεξία και τον διαλογισμό, και συνοδεύονται με γευστικές χορτοφαγικές προτάσεις.

Για τις Σπέτσες, η συντάκτρια επικεντρώνεται στην αναβίωση του θερινού κινηματογράφου Τιτάνια, που πρόσφατα άνοιξε, μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Advertisement

Στην Ικαρία, σύμφωνα με το άρθρο, ο επισκέπτης πρέπει να ανακαλύψει τα μαγειρικά μυστικά της μακροβιότητας, όπως και να αναζητήσει τα θεραπευτικά βότανα του νησιού. «Είναι το νησί που οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα Κουφονήσια, τα δίδυμα νησιά Άνω και Κάτω Κουφονήσι, είναι μια όαση για τους λάτρεις της απομόνωσης. Τα γαλαζοπράσινα νερά τους είναι σημείο αναφοράς.

Στην Κίμωλο η εξερεύνηση της γίνεται με τα πόδια και απαραίτητη είναι επίσκεψη στο Σκιάδι, ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο που μοιάζει με ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι.

Advertisement

Τέλος τα γειτονικά νησιά Τήνος και Άνδρος έχουν χαραχτεί με αρχαία πέτρινα μονοπάτια, τα οποία ο επισκέπτης πρέπει να διαβεί. Στην Τήνο, τα μονοπάτια συνδέουν τα περίπου 60 χωριά του νησιού και 1.000 περιστερώνες. Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στο μουσείο Μαρμαροτεχνείας. Την ίδια στιγμή η Άνδρος διαθέτει 160 χλμ σηματοδοτημένων μονοπατιών.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement