Αυτές είναι οι 10 πιο εθιστικές τροφές

Advertisement

Γνώριμη σκηνή: λες πως θα φας μόνο ένα κομμάτι πίτσα ή μόνο ένα πλακάκι σοκολάτα ή λίγο τυράκι, όσο ένα σπιρτόκουτο, αλλά πριν καν ολοκληρωθεί αυτή η, απόλυτης εγκράτειας, σκέψη στο μυαλό σου, έχεις φάει 6 κομμάτια πίτσα, όλη τη σοκολάτα και μισό κιλό κεφαλογραβιέρα…

Μην απελπίζεσαι, δεν είσαι ο μόνος. Και όποιος σου πει ότι δεν έχεις κανένα μέτρο, ότι είσαι αναίσθητος και λαίμαργος ή – πιο κομψά -λιχούδης, μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στηριζόμενος στις… επιστημονικές σου γνώσεις!

Advertisement

Μελέτες λοιπόν έδειξαν πως κάποιες τροφές είναι πιο εθιστικές από άλλες. Και, ναι, το έχεις καταλάβει, οι περισσότερες από αυτές τις τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα λιπαρών ή ζάχαρης (ή και τα δυο).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εθισμό, παρομοιάζοντας μάλιστα την επιθυμία για κάποιες από αυτές τις τροφές το ίδιο δυνατή με αυτή των ναρκωτικών, καθώς μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμη και σε «υπερβολική δόση».

Στη συγκεκριμένη μελέτη ερευνήθηκαν οι επιδράσεις 35 διαφορετικών φαγητών και φυσικά το μπρόκολο δεν άνηκε σε αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως άκρως εθιστικά.

Advertisement

Οι 10 πιο εθιστικές τροφές είναι:

1. Πίτσα
2. Σοκολάτα
3. Πατατάκια
4. Μπισκότα
5. Παγωτό
6. Τηγανιτές πατάτες
7. Τσις-μπεργκερ
8. Ανθρακούχα αναψυκτικά (όχι τα diet)
9. Τούρτα
10. Τυριά

Το τυρί, στη 10η θέση, είναι και το μοναδικό μη-επεξεργασμένο τρόφιμο της λίστας, ενώ το μπέικον ακολουθούσε λίγο πιο κάτω.

Advertisement

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα σε αυτή την κατηγορία όπως διαπιστώνεις, περιέχουν πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα αλλά διασπώνται το ίδιο γρήγορα αφήνοντας ένα ανικανοποίητο αίσθημα πείνας.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς, εκεί που φιγουράρουν το καστανό ρύζι και ο σολομός, τα τρόφιμα δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ούτε πρόσθετα λιπαρά.

Ως το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο μάλιστα, αναδεικνύεται το αγγούρι. (Πραγματικά τώρα, υπάρχει άνθρωπος που έχει νοιώσει λιγούρα για… αγγούρι;)

Advertisement

Τα 10 λιγότερο εθιστικά τρόφιμα είναι:

1. Αγγούρι
2. Καρότα
3. Φασόλια
4. Μήλα
5. Καστανό ρύζι (μόνο του)
6. Μπρόκολο
7. Μπανάνες
8. Σολομός
9. Καλαμπόκι (χωρίς βούτυρο και αλάτι)
10. Φράουλες

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την «αποκωδικοποίηση» συγκεκριμένων τροφών και των ιδιοτήτων τους εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού, λέει η Δρ. Nicole Avena , μια από τους συντάκτες της μελέτης και βοηθός καθηγητή φαρμακολογίας και συστήματος ταξινόμησης φαρμάκων.

Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις παχυσαρκίας, υποστηρίζει.

Advertisement

Σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολο, δηλαδή απλά να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Αντίθετα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε παρόμοιες μεθόδους με εκείνες που χρησιμοποιούνται για το κόψιμο του καπνίσματος και των ναρκωτικών.

Αν λοιπόν, αντί για πίτσα το βράδυ, προτιμήσεις μπρόκολο με σολομό ή ένα μπολ καστανό ρύζι, ίσως καταφέρεις να σταματήσεις όταν νοιώσεις πως χόρτασες και επίσης, να μην χρειάζεται πια να μετράς τις μπουκιές σου.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement