Το νόημα της ζωής μας το δημιουργούμε, δεν το ανακαλύπτουμε!

Advertisement

Οι περισσότεροι προσπαθούμε να βρούμε ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής μας. Μάλιστα παρότι έχουμε γίνει ενήλικες ή μεσήλικες  είναι αλήθεια ότι πολλοί από μας δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τι θέλουμε πραγματικά να κάνουμε στη ζωή μας. Πως μπορούμε όμως να βρούμε ποιο είναι το νόημα στην ύπαρξή μας;

Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Όλα ξεκινούν από το σχολείο όταν οι δάσκαλοι μας θέτουν ερωτήσεις για το τι επάγγελμα θέλουμε να ασκήσουμε στο μέλλον. Τα περισσότερα παιδιά δίνουν τις κλασικές απαντήσεις: ένας λέει ότι θέλει να γίνει αστυνομικός, ο άλλος πυροσβέστης, ο άλλος αστροναύτης, ο άλλος γιατρός κ.ο.κ.

Παρ όλα αυτά,  αυτές οι επαγγελματικές φιλοδοξίες τους που εκφράζουν,  πιθανότατα θα αλλάξουν τουλάχιστον 10 φορές μέχρι την σχολική αποφοίτησή τους. Μάλιστα ακόμα και μετά την άσκηση ενός επαγγέλματος,  πολλές φορές εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά θέλουμε από τη ζωή μας.

Advertisement

Η  ανακάλυψη του σκοπού της ζωής μας φαίνεται να είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πολλές φορές:

«Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου;»

«Πώς θέλω να περάσω το χρόνο ζωής μου;»

Ο χρόνος ζωής μας δεν είναι απεριόριστος… 

Πρώτα από όλα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάτι αναφορικά με το γεγονός της ύπαρξής μας: όλοι θα ζήσουμε σε τούτο τον πλανήτη για ένα δεδομένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας λοιπόν, μπορούμε είτε να επιλέξουμε να χάσουμε το χρόνο μας υιοθετώντας κακές συνήθειες, είτε μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι που έχει μεγάλη σημασία τόσο για εμάς, όσο και τους άλλους ανθρώπους. Και μόλις κάνετε κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, θα δώσετε αμέσως στη ζωή σας ένα νόημα και ένα σκοπό.

Advertisement

Το σκοπό ζωής μας πρέπει να τον δημιουργήσουμε

Κατά δεύτερον, δεν ισχύει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε το σκοπό της ζωής μας. Αντίθετα θα πρέπει να τον δημιουργήσουμε. Με ποιο τρόπο; Κάνοντας δραστηριότητες που έχουν αξία για εμάς. Το ποιες είναι αυτές, ο καθένας το γνωρίζει καλύτερα για λογαριασμό του. Άλλωστε οι ψυχολόγοι έχουν αποφανθεί σχετικά με πόσο σημαντικό είναι για την ψυχική και σωματική ευεξία μας το να αποκτήσουμε μια αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή μας.

Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον σκοπό ζωής σας

Advertisement

Είστε πρόθυμοι να υποφέρετε;

Η επιδίωξη των ονείρων μας σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε και θυσίες. Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε αποθαρρυντικούς παράγοντες, μεγάλες πιέσεις, ευθύνες που ενδεχομένως βρεθούν στο δρόμο μας.

Παρατηρήστε έξαλλου πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους. Σίγουρα είχαν μεγάλες ήττες και μεγάλες αποτυχίες στη διαδρομή τους. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διαδρομή για την επιδίωξη του οράματός τους ωστόσο,  τελικά ξεπέρασαν κάθε πρόκληση. Είχαν μια ασβέστη φλόγα μέσα τους και έτσι δεν τα παράτησαν.

Παρ όλα αυτά,  πολλοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες. Θέλουν να ζήσουν μια εύκολη ζωή,  χωρίς πόνο και αντιξοότητες. Πώς είναι πραγματικά όμως μια τέτοια ζωή;

Advertisement

Στο πλαίσιό της όλες οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας θα εκπληρώνονταν αμέσως; Έτσι η ζωή μας δεν θα έχει κανένα άλλο νόημα εκτός από την  εκπλήρωση των… απεριόριστων επιθυμιών που θα είχαμε. Η εύκολη ζωή δεν είναι μια ζωή ευτυχίας και αποδεικνύεται εμπράκτως αυτό, από το ότι πολλοί πλούσιοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι.

Ποιο θα ήταν το σχέδιό ζωής σας,  εάν είχατε μόνο ένα χρόνο για να ζήσετε;

Τι θα ήταν πραγματικά σημαντικό για σας τότε; Και πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι άλλοι μετά το θάνατό σας; Θέτοντας στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις,  θα μπορέσετε να ξεκινήσετε  αποτελεσματικά τη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού του νοήματος της ζωής σας.

Advertisement

Συνειδητοποιώντας ότι είστε θνητοί,  απαλλάσσεστε από όλες τις αυταπάτες που ενδεχομένως να είχατε προηγουμένως στη ζωή σας. Θα αντιληφτείτε αμέσως τι είναι σημαντικό για εσάς και τι όχι. Μέσα από τη διαδικασία μπορούμε να μάθουμε και τους βαθύτερους φόβους μας,  καθώς και το πόσο ασυναίσθητα και ασυνείδητα είχαμε θέσει τις προτεραιότητες στη ζωή μας.

Τι είναι αυτό που σας κάνει ελεύθερους

Φυσικά δεν ομιλούμε για δραστηριότητες του τύπου παρακολούθηση τηλεόρασης ή σερφάρισμα με τις  ώρες στο ίντερνετ. Αυτές μπορεί να είναι ενίοτε διασκεδαστικές, αλλά δε «γεμίζουν» πραγματικά την καρδιά μας. Αντίθετα υπάρχουν άλλες που μπορούν να σας κάνουν πραγματικά ευτυχείς και πλήρεις,  όπως είναι το να βοηθάτε με οποιοδήποτε τρόπο  συνάνθρωπους μας που το έχουν ανάγκη.

Τι θα κάνατε, εάν κανείς δε σας πίεζε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε;

Advertisement

Τις περισσότερες φορές, επιτρέπουμε στους άλλους να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνουμε στη ζωή μας. Συχνά π.χ επιτρέπουμε στους γονείς μας να μας πιέζουν να ακολουθήσουμε κάποιο επάγγελμα ή σπουδές που θέλουν μεν εκείνοι,  αλλά δεν αρέσει σε εμάς.

Όταν πρόκειται για το σκοπό της ζωής μας όμως, κανένας άλλος δεν πρέπει να έχει το λόγο εκτός από εμάς. Η ζωή μας ανήκει σε εμάς. Δεν θα πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας στη βάση των προσδοκιών κάποιων άλλων ανθρώπων.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θαυμάζετε περισσότερο;

Advertisement

Όλοι θαυμάζουμε κάποιους ανθρώπους και θα θέλαμε να τους μοιάσουμε τουλάχιστον σε ορισμένα χαρακτηριστικά τους. Ανακαλύψτε ποιοι αποτελούν τα πρότυπά σας.

Πληροφορηθείτε πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανιστήκαν στο δρόμο τους,  καθώς και ποια ήταν η φιλοσοφία της ζωής τους. Θα εμπνευστείτε σε μεγάλο βαθμό από αυτό και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε κάποιες δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σας.

Επιδιώκετε τα όνειρα που είχατε ως παιδί;

Κάποιοι άνθρωποι πραγματοποίησαν στη ζωή τους τα παιδικά τους όνειρα. Είχαν βρει από τότε τι τους παθιάζει. Όταν είμαστε παιδιά και εκφράζουμε αυθόρμητα το τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Δεν λέμε ό,τι λέμε για να εντυπωσιάσουμε κανέναν. Το λέμε διότι κρίνουμε ότι αυτό θα φέρει χαρά στη ζωή μας.

Advertisement

Από την άλλη,  όταν μεγαλώνουμε,  αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς,  γιατί ο ορθολογισμός μας ωθεί να το κάνουμε. Ξεχνάμε ή παραβλέπουμε τι μας δίνει πραγματική ευχαρίστηση. Και έτσι αρχίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην γνώμη των άλλων ανθρώπων απ’ ό,τι στη δική μας…

Αντί επιλόγου

Για να ανακαλύψετε το ποιες είναι οι πραγματικά σημαντικές δραστηριότητες για σας,  θα πρέπει να αναλάβετε ενεργό ρόλο στη ζωή σας. Δεν θα ανακαλύψετε τον σκοπό της ζωής σας, καθώς παρακολουθείτε τηλεόραση στον καναπέ σας.  Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς μπορείτε να συμβάλετε στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. Φανταστείτε πώς μπορείτε να συμβάλετε  στη βελτίωση της ζωής, αντί να ρωτάτε συνεχώς τι μπορεί να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος για σας.

«Ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Είναι να είμαστε χρήσιμοι, αξιοθαύμαστοι, συμπονετικοί.» – Ralph Waldo Emerson

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement