15 θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική ή αντιμεταστατική δράση

Advertisement

Είναι γνωστό ότι αρκετές μορφές καρκίνου είναι δυνατόν ν’ αποτραπούν. Στις ΗΠΑ εικάζεται ότι εξωτερικοί παράγοντες έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου σε ποσοστό 85% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Η διατροφή έχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη, τόσο της ανάπτυξης όσο και της μετάστασης του καρκίνου. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τροφές φυτικής προέλευσης εμπεριέχουν αντινεοπλασματικά συστατικά.

Τα φυτοχημικά συστατικά που βρίσκονται στις συγκεκριμένες τροφές παρεμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Είναι γνωστό πως, ορισμένα θρεπτικά συστατικά των τροφών μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση του καρκίνου και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Advertisement

Παρακάτω, αναλύονται 15 από τις θρεπτικές αυτές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν την ανάπτυξη ή την εξάπλωση του καρκίνου.

1] Απιγενίνη

Η απιγενίνη είναι ένα συνηθισμένο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Γενικά, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία συμβάλλουν στον καθαρισμό του κυκλοφορικού συστήματος από τοξίνες, ενώ ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η απιγενίνη όμως, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αποτελεσματικότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία και περιέχεται στο γκρέιπφρουτ, την πράσινη πιπεριά, τον μαϊντανό, το σέλινο και το κρεμμύδι, τη σάλτσα ντομάτας και το κόκκινο κρασί.

Advertisement

Η δράση της απιγενίνης δε, συμβάλλει ευεργετικά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει καθώς τα φλαβονοειδή, όπως είναι η απιγενίνη, παρεμβαίνουν στην επίδραση της χημειοθεραπείας, επαληθεύοντας την προληπτική της ιδιότητα.

2] Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι ένα χημικό συστατικό του κουρκουμά ή τερμινανθού, με ζωηρό χρυσοκίτρινο χρώμα. Η κουρκουμίνη αποτελούσε για χρόνια συστατικό της αρχαίας κινεζικής ιατρικής, ενώ σήμερα βρίσκεται ως συστατικό φαγητών από την παραδοσιακή Ινδική κουζίνα, έως τη μεσογειακή μαγειρική.

Περιέχει φυτοχημικά συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες και αντικαρκινικές ουσίες, καθώς και συστατικά που αποτρέπουν την ανάπτυξη των όγκων, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, η τυχόν κατανάλωση κουρκουμίνης πρέπει να ελέγχεται όταν γίνεται σε συνδυασμό με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, συμπληρωματικά βοτάνων που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος.

Πρέπει επίσης ν’ αποφεύγεται αν κάποιος λαμβάνει αντιδιαβητική αγωγή, σε περίπτωση προβλημάτων με τη χοληδόχο κύστη και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόμοια, η κουρκουμίνη μπορεί  να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GARD) ή να αυξήσει την παραγωγή των οξέων του στομάχου.

3] (Γαλλική) Επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG)

Οι έρευνες που αφορούν τη δράση της EGCG χρονολογούνται πριν από 30 χρόνια. Δεν έχει παρατηρηθεί σύνδεση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης επιγαλλοκατεχίνης και μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, όμως η ουσία αυτή έχει τη δυνατότητα προσκόλλησης και εξουδετέρωσης των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή του καρκίνου.

Advertisement

Πρόκειται για μία πολυφαινολική ένωση που έχει χρησιμοποιηθεί ως ενεργό συστατικό της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Η EGCG βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο πράσινο τσάι.

4] Λουτεολίνη

Πρόκειται για ένα ακόμη φλαβονοειδές. Η λουτεολίνη έχει αποτελεσματική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και περιέχεται στους σπόρους, τις φυτικές ίνες και ιδιαίτερα στο χαμομήλι, την πράσινη πιπεριά και το σέλερι.

Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει τα αντιοξειδωτικά της οφέλη στην προστασία των πνευμόνων, του ιστού της καρδιάς και του συκωτιού, ενώ προστατεύει τον οργανισμό γενικά από την ανάπτυξη καρκινωμάτων.

Advertisement

5] Κουερσετίνη

Η φλαβονόλη κουερσετίνη είναι μία ουσία με  αποτελεσματική αντιοξειδωτική  δραστηριότητα που πυροδοτεί την αποτοξινωτική δραστηριότητα του οργανισμού. Η ικανοποιητική πρόσληψη της αντιοξειδωτικής αυτής ουσίας αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη όγκων.

Έχει επίσης, ιδιότητες που καταπολεμούν αποτελεσματικά τον καρκίνο του στήθους, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Η κουερσετίνη βρίσκεται στα σμέουρα, τα μαύρα κεράσια, τη σκόνη του κακάο και το βατόμουρα.

6] Σουλφοραφάνη

Η σουλφοραφάνη ανήκει στην κατηγορία των πιο αποτελεσματικών αντινεοπλασματικών θρεπτικών  ουσιών με δράση που αναστέλλει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών και του καρκίνου.

Advertisement

Η σουλφοραφάνη ελαττώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και εμφάνισης καρκίνου, ενισχύοντας τη φυσική αποτοξίνωση, η οποία καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα υγιέστερο. Η σουλφοραφάνη συγκεκριμένα, αποτρέπει τη μετάσταση του καρκίνου του σπλήνα, του παχέος εντέρου και του στομάχου. Βρίσκεται στο κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη λαχανίδα (κέιλ).

7] Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα αναγκαίο δομικό συστατικό στην παραγωγή πρωτεϊνών που καταπολεμούν τον καρκίνο και οι οποίες ονομάζονται GcMAF πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες αυτές επιβραδύνουν ή ακόμη, επανορθώνουν τη μετάσταση, βοηθώντας σημαντικά ασθενείς και ανθρώπους με  αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στην καταπολέμησή του.

Advertisement

Η βιταμίνη D είναι αναπόσπαστο στοιχείο της σύνθεσης των GcMAF. Η πρόσληψή της μπορεί ν’ αυξηθεί με την κατανάλωση πλήρους γάλακτος, τυριού, χυμού πορτοκαλιού, δημητριακών, βοδινού συκωτιού, σαρδέλας, κρόκου αυγών και τόνου σε κονσέρβα.

8] Ουρσολικό Οξύ

Η φυτοθρεπτική αυτή ουσία καθιστά δυνατή την απόπτωση, την αναστολή δηλαδή της αντιγραφής του μεταλλαγμένου γονιδιώματος και την ανάπτυξη όγκων, όπως και τη δημιουργία κακοηθειών γενικότερα.

Αυξημένη κατανάλωση ουρσολικού οξέος καταπολεμά αποτελεσματικά και προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του δέρματος και του στήθους. Η θρεπτική αυτή  ουσία βρίσκεται στο βασιλικό, τη ρίγανη και τη φλούδα του μήλου.

Advertisement

9] Λιπαρά οξέα Ω3 μακράς αλύσου

Πρόκειται για λιπαρά που αποκλείεται να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Αντίθετα, τα λιπαρά οξέα ω3 είναι αναγκαία για μία υγιή ζωή και προστασία απέναντι στον καρκίνο.

Επιπλέον, τα ω3 έχουν ιδιότητες που αναστέλλουν τη μετάσταση, ελαττώνοντας τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των μεταλλαγμένων κυττάρων. Τα λιπαρά οξέα ω3 βρίσκονται στον άγριο σολομό, τον μπακαλιάρο και τα καρύδια.

10] Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές δίνουν τα χαρακτηριστικά χρώματα στα πορτοκαλί, τα κίτρινα και τα πράσινα φρούτα και λαχανικά.

Advertisement

Ως θρεπτικά συστατικά, τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση  η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και την ανάπτυξη του καρκίνου. Μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τη μετάσταση. Τροφές όπως είναι η γλυκοπατάτα, το καρότο και το πεπόνι κανταλούπε είναι πλούσιες σε καροτενοειδή.

11] Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αναγκαίο συστατικό για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλει στην αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού, καθώς και την πρόληψη του καρκίνου και της μετάστασης.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Η βιταμίνη Ε υπάρχει στο φοινικέλαιο, τα καρύδια και την κολοκύθα.

Advertisement

12] Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μία κόκκινη χρωστική ουσία η οποία χρωματίζει ανάλογα τα λαχανικά και τα φρούτα όπως το καρπούζι, τη ντομάτα και το βερίκοκο. Το λυκοπένιο είναι μία αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

13] Αλυσίνη

Η αλισίνη είναι μία οργανοφωσφορική ουσία που ενεργοποιεί τη φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η αλισίνη προστατεύει τον οργανισμό από κοινές παθήσεις, όπως το κρυολόγημα, αλλά και σοβαρότερες όπως είναι ο καρκίνος. Η αλυσίνη προσδίδει στις τροφές που περιέχεται μία καυστική μυρωδιά, όπως εκείνη του σκόρδου, του κρεμμυδιού και του σχοινόπρασου.

14] Ανθοκυανίνη

Η ανθοκυανίνη είναι μία χρωστική ουσία που βρίσκεται σε πολλά οπωροκηπευτικά μωβ, μπλε και κόκκινου χρώματος, ανάλογα με το pH.

Συχνά χορηγούνται εκχυλίσματα υψηλών συγκεντρώσεων ανθοκυανίνης σε ασθενείς, προκειμένου να ελαττωθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης καρκινοκυττάρων ή μετάστασης. Η χρωστική ουσία ανθοκυανίνη περιέχεται στα βατόμουρα, τα μύρτιλα και τα σμέουρα.

15] Φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ουσίες με λιγότερο ισχυρή δράση από τα ενδογενή οιστρογόνα, οι οποίες επιφέρουν βιολογικά αποτελέσματα μέσω παρόμοιων μηχανισμών.

Οι χημικές αυτές ενώσεις έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων είναι η μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Τα φυτοοιστρογόνα περιορίζουν τον καρκίνο σε μία ορισμένη περιοχή, αποτρέποντας την εξάπλωση των προσβεβλημένων κυττάρων στους υγιείς ιστούς του σώματος.

Τα φυτοοιστρογόνα είναι συστατικά τροφών όπως είναι η σόγια, τα πράσινα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι σπόροι, ο λιναρόσπορος, η σίκαλη και το κεχρί.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement