Αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του παγκρέατος σε νεαρά άτομα λόγω φαστ φουντ

Advertisement

Aυξητική τάση – και μάλιστα σε νέους – εμφανίζει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας ο καρκίνος τους παγκρέατος. Το γεγονός αποδίδουν οι επιστήμονες διεθνώς, με βάση και τα ευρήματα πρόσφατων μελετών, στο πρόχειρο φαγητό, (junk food) συνήθεια που γίνεται τρόπος ζωής για πολλούς στην εφηβεία και τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο ρυθμός εμφάνισής του καρκίνου αυτού αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απειλητικών, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής του, που δυσχεραίνει τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Advertisement

Ο Δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ επισημαίνει πως «τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι έντονα και σαφή και δεν υπάρχει κάποια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο, αν και διεξάγονται σχετικές έρευνες».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Αρδαβάνης, το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με την έλλειψη ενημέρωσης για τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα και ενδεχομένως συνδέονται με τη συγκεκριμένη νόσο, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς να διαγιγνώσκονται αφού έχει γίνει μετάσταση.

«Αν καταφέρουμε να πετύχουμε πιο έγκαιρη διάγνωση μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου για την καλύτερη αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου», τονίζει.

Advertisement

Ελπίδες την τελευταία πενταετία από τις νεότερες θεραπείες

Όσον αφορά στις θεραπευτικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί, ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος – ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, εξηγεί πως η θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος, αποτελεί σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για γιατρούς και ερευνητές.

«Παρά τη σχετική στασιμότητα που υπήρξε επί δεκαετίες στη θεραπευτική φαρέτρα των ογκολόγων, την τελευταία πενταετία, η χημειοθεραπεία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, καθώς και νέες θεραπείες 2ης γραμμής, η ανοσο-ογκολογία (για μια μικρή είναι η αλήθεια ομάδα ασθενών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) έχουν αλλάξει συνολικά το θεραπευτικό τοπίο και μας παρέχουν λύσεις ικανές να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την επιβίωση», σημειώνει.

«Μέχρι το 1997 δεν υπήρχε κανένα φάρμακο εγκεκριμένο γι’ αυτόν τον καρκίνο, ακολούθησαν 15 άγονα χρόνια, όπου τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε νέες θεραπείες που βελτιώνουν αλλά και παρατείνουν τη ζωή» επισημαίνει ο κος Αρδαβάνης.

Advertisement

Σημαντική η πρώιμη διάγνωση για να μπορεί να χειρουργηθεί ο ασθενής

Σημαντικές είναι επίσης οι εξελίξεις στο κομμάτι της περιεγχειρητικής χημειοθεραπείας, όπου η χορήγηση κάποιων κυτταροτοξικών συνδυασμών μετά ή και πριν το χειρουργείο, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης τονίζουν οι ειδικοί.

Ο χειρουργός Δρ. Χρήστος Αγαλιανός, συμπληρώνει για τη χειρουργική αντιμετώπιση: «Η πρώιμη διάγνωση είναι από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν πως πρόοδος έχει σημειωθεί και στη χειρουργική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου αλλά και στην περιεγχειρητική-συμπληρωματική χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα σήμερα η μετεγχειρητική εξέλιξη των ασθενών μας, να είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».

Αυτά τονίζουν οι επιστήμονες, με αφορμή τις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα (15η Νοεμβρίου) για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Advertisement

Η έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, μέσα από την ενημέρωση για τα συμπτώματά του, είναι και ο βασικός στόχος των δράσεων που πραγματοποιεί η ελληνική «συμμαχία» φορέων της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών, με αφορμή την ημέρα αυτή.

«Συμμαχία» κατά του καρκίνου του Παγκρέατος

H «συμμαχία» αποτελεί μια σύμπραξη που μετρά πέντε χρόνια συνεργασίας και δράσης για τον παγκρεατικό καρκίνο και διευρύνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν πλέον, εκτός από τον Σύλλογο Ασθενών «Κ.Ε.Φ.Ι.» και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ., οι περισσότεροι φορείς της επιστημονικής ογκολογικής κοινότητας: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ) και οι Γυναίκες στην Ογκολογία.

Η «συμμαχία» δημιούργησε ενημερωτικό τηλεοπτικό σποτ για τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνιση της νόσου, με κεντρικό μήνυμα «Πρόλαβέ το. Η έγκαιρη διάγνωση μετράει! Η ζωή σου μετράει!».

Advertisement

Επιπλέον, δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης αποκλειστικά για τον καρκίνο του παγκρέατος που περιλαμβάνει την ιστοσελίδα www.pancare.gr και την εφαρμογή Pancare, διαθέσιμη δωρεάν για λειτουργικό android μέσω του play.google.com.

Στα μωβ αύριο το κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών

Παράλληλα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στηρίζει ενεργά την προσπάθεια για τον καρκίνο του παγκρέατος, και φωτίζεται συμβολικά στο μωβ χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ. και του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», η κυρία Ζωή Γραμματόγλου δήλωσε: «Το Κ.Ε.Φ.Ι., η ΕΛΛ.Ο.Κ. και η ογκολογική επιστημονική κοινότητα, εργαζόμαστε συντονισμένα προκειμένου να σταθούμε ουσιαστικά στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και να συμβάλουμε στην έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, με περισσότερη ενημέρωση για τη νόσο και τα συμπτώματά της. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι μόνο η αφορμή. Η δέσμευσή μας είναι διαρκής, γίνεται πράξη με διάφορους τρόπους και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά προγνωστικά που συνδέονται με τον παγκρεατικό καρκίνο».

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement