Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Ο μεγιστάνας που χρωστά 439 εκατ. € σε τράπεζες και ΔΕΗ

Advertisement

Μια ανάσα πριν από την πτώχευση βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά Χαλυβουργική του βιομήχανου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, καθώς οι υπέρογκες οφειλές της προς τις τράπεζες και τη ΔΕΗ χτύπησαν «κόκκινο» και σύσσωμοι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να βγάλουν στο σφυρί τα υπάρχοντα της κλειστής από το 2013 βιομηχανίας.

Κι ενώ οι τράπεζες, στις οποίες η Χαλυβουργική έχει συνολικά δάνεια 408 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν πληρώνει (ούτε τόκους, ούτε κεφάλαιο) από το 2016, δεν λάμβαναν έως σήμερα καμία απόφαση, η πυροδότηση των εξελίξεων έρχεται από τη ΔΕΗ, στην οποία η Χαλυβουργική χρωστά 31 εκατ. ευρώ!

Με δεδομένο ότι υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διένεξη στην οικογένεια Αγγελόπουλου, με τους υιούς Γιώργο και Παναγιώτη να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του πατέρα τους Κωνσταντίνου και να διεκδικούν την περιουσία που αποτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου όπως επισημαίνουν να την προστατεύσουν από τρίτους, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε η ΔΕΗ να περιμένει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και έως τότε να μην κόψει το ρεύμα, καθώς τότε εκτιμάται πως η Δικαιοσύνη θα έχει αποφανθεί ως προς τις δικαστικές διενέξεις στους κόλπους της οικογένειας.

Advertisement

«Αμηχανία» στις τράπεζες

Κι ενώ τα φουγάρα της Χαλυβουργικής έχουν σβήσει από το 2013 και ο βιομήχανος Κ. Αγγελόπουλος σταμάτησε να πληρώνει τα δάνεια 408 εκατ. ευρώ της βιομηχανίας από το 2016, οι τράπεζες δεν έδρασαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένες με εκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Η υπόθεση της Χαλυβουργικής χαρακτηρίζεται από τους τραπεζίτες ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς ο Κ. Αγγελόπουλος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, έχει στηρίξει αρκετές φορές ορισμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω τοποθέτησης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στις κατά καιρούς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Εξαιρείται η Alpha Bank, η οποία έχει καταγγείλει το μερίδιο των δανείων που της αναλογούν και τα οποία προσδιορίζονται στα 10-15 εκατ. ευρώ (σ.σ.: πρόκειται για την τράπεζα που έχει δώσει τα λιγότερα δάνεια στη βιομηχανία). Το μεγαλύτερο κομμάτι του δανεισμού της Χαλυβουργικής το έχει στα βιβλία
της η Εθνική Τράπεζα και το ποσό ανέρχεται σε
250 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 140-150 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση δεν έχει πάρει δάνεια από τη Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι τράπεζες, μολονότι δεν υπάρχει διάθεση να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Κ. Αγγελόπουλου, αναγκαστικά μετά την εξέλιξη με τη ΔΕΗ ανασύρουν τον φάκελο «Χαλυβουργική» και περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης (για τη διαμάχη μεταξύ υιών και πατέρα), προκειμένου να συνεννοηθούν με τον (νέο) ιδιοκτήτη της βιομηχανίας.

«Το εργοστάσιο είναι κλειστό. Η τιμή του χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ευνοεί τον κλάδο. Επομένως, δύσκολα θα υπάρξει αναγέννηση της βιομηχανίας. Η μόνη λύση είναι η εκποίηση», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Παραβίαση κανόνων

Σημειώνεται ότι η πλευρά της Χαλυβουργικής έχει καταθέσει στις τράπεζες ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, ζητά «κούρεμα» δανείων και προβάλλει ως επιχείρημα την ακίνητη περιουσία -βασικά το κτίριο και το οικόπεδο της Χαλυβουργικής στον Ασπρόπυργο, τα οποία αποτιμά στα 170 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το εργοστάσιο της βιομηχανίας και συνολικά η γη που το περιβάλλει αποτιμώνται πολύ χαμηλότερα.

«Η αποτίμηση απέχει έτη φωτός από αυτό που γράφει στα βιβλία της η Χαλυβουργική», τονίζει στην «R» υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Με βάση τις πληροφορίες, τα ακίνητα της Χαλυβουργικής δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, επί της ουσίας να πουληθούν, διότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από περιβαλλοντικά θέματα, κυρίως παραβιάσεις των κανόνων και αδειοδοτικά ζητήματα, ενώ υπάρχει χρόνια διένεξη της Χαλυβουργικής με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τον αιγιαλό, καθώς η εταιρεία έχει καταπατήσει μέρος αυτού.

Advertisement

Τα πολλαπλά αυτά βάρη που συνοδεύουν την ακίνητη περιουσία της βιομηχανίας καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα της πώλησης μέσω πλειστηριασμού από την πλευρά των τραπεζών.

[real]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement