Δύο… Γούντστοκ θα γίνουν φέτος, για τα 50 χρόνια του θρυλικού φεστιβάλ

Advertisement

Τον Δεκαπενταύγουστο συμπληρώνεται μισός αιώνας από τότε που πάνω από 400.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν σε μια γαλακτοπαραγωγική φάρμα στο Μπέθελ, 69 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης Γούντστοκ της Νέας Υόρκης για να ακούσουν τον Τζίμι Χέντριξ, την Τζάνις Τζόπλιν και άλλους σταρ της εποχής σε μια συναυλία που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Απόπειρες αναβίωσης του θρυλικού φεστιβάλ του Γούντστοκ έγιναν το 1979, το 1989, το 1994 και το 1999, που χαρακτηρίστηκαν από προβληματικές έως πλήρως αποτυχημένες. Για τη φετινή επέτειο των 50 χρόνων, όμως, θα έχουμε όχι ένα, αλλά δύο Γούντστοκ.

Το πρώτο θα οργανωθεί από το Κέντρο Τεχνών Μπέθελ Γουντς, που οικοδομήθηκε στην τοποθεσία του πρωτότυπου φεστιβάλ, θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει συναυλίες αλλά και… διαλέξεις τύπου TED «από πρωτοπόρους φουτουριστές και ειδικούς της ρετρο-τεχνολογίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Advertisement

Ενώ το Μουσείο του Μπέθελ Γουντς θα φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στα 60s και στο Φεστιβάλ με εμβυθιστικές εμπειρίες (κάποτε ήταν τα παραισθησιογόνα, τώρα η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα) και αυθεντικά αντικείμενα από το Γούντστοκ του 1969.

Ήδη στην κομητεία Σάλιβαν, όπου βρίσκεται το Μπέθελ, έχουν κλειστεί όλα τα ξενοδοχεία, μοτέλ, bed & breakfast και Airbnb, αναφέρει το Associated Press. Αλλά το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν θα είναι το μοναδικό Γούντστοκ που θα πραγματοποιηθεί φέτος. Ο παραγωγός και συνδιοργανωτής του πρωτότυπου φεστιβάλ, Μάικλ Λανγκ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει άλλον «επίσημο» επετειακό εορτασμό.

«Αν και η αυθεντική τοποθεσία στο Μπέθελ παραμένει στις καρδιές μας, δεν έχει πια τις υποδομές για να φιλοξενήσει ένα αληθινό Φεστιβάλ Γούντστοκ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Μπέθελ Γουντς διοργανώνει εκδηλώσεις για να γιορτάσει αυτό που εμείς φέραμε στη ζωή το 1969 (σ.σ. αυτό θα πει σφάζω με το μπαμπάκι) και ενθαρρύνω τον κόσμο να επισκεφθεί το μουσείο και το χώρο της συναυλίας».

Advertisement
Ο χώρος του πρωτότυπου φεστιβάλ όπως είναι σήμερα, με το Κέντρο Τεχνών Μπέθελ Γουντς

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ομάδα του Λανγκ θα ανακοινώσει τα δικά της σχέδια για τα 50χρονα του Γούντστοκ (ημερομηνίες, τοποθεσία, συμμετέχοντες). Να είστε σίγουροι πως οποιοδήποτε μεγάλο όνομα βρίσκεται σε περιοδεία (και πολλά που δεν είναι) θα δώσει το παρών. Βέβαια ο κατάλογος των συμμετεχόντων, όσο εντυπωσιακός κι αν είναι, δεν εγγυάται την επιτυχία της διοργάνωσης.

To Γούντστοκ του 1999 στην Αερπορική Βάση Γκρίφιθς, 320 χιλιόμετρα από την αυθεντική τοποθεσία, είχε κακό προγραμματισμό καλλιτεχνών (στην ίδια σκηνή ο Τζέιμς Μπράουν με τους Offspring, οι Los Lobos με τους Chemical Brothers, η Αλάνις Μόρισετ με τους Rage Against the Machine και τους Metallica…), αφόρητα υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, πάνω στον καυτό ασφαλτοτάπητα, χωρίς καμία σκιά) και εξοργιστικά υψηλές τιμές (4 δολάρια για ένα μπουκάλι νερό, 12 δολάρια για ένα κομμάτι πίτσα).

Καταγράφηκαν πολλά περιστατικά βίας, βιασμοί και εμπρησμοί, που δεν είχαν σημαδέψει τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Advertisement

Ας ελπίζουμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα…

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement