Το βούρτσισμα των δοντιών αποτρέπει τη στυτική δυσλειτουργία

Advertisement

Οι άνδρες που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ουλίτιδα που προκαλείται από την αποφυγή του βουρτσίσματος των δοντιών πιστεύεται ότι ενισχύει τις πιθανότητες να καταστραφούν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος.

Μια ανασκόπηση των μελετών που αφορούν περισσότερους από 200.000 άνδρες ενίσχυσε την άμεση σχέση μεταξύ της ουλίτιδας και της στυτικής δυσλειτουργίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Advertisement

Η έρευνα προσθέτει ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του ανθρώπου στην κρεβατοκάμαρα και να έχει ενδεχομένως κι άλλες κακές συνέπειες για την υγεία.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Jinan της Κίνας εξέτασαν πέντε μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου (ασθένεια των ούλων) και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Βρήκαν ότι οι άνδρες με ασθένεια των ούλων – που προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή – είναι 2.85 φορές πιο πιθανό να δυσκολευτούν για να έχουν στύση.

Advertisement

Και οι δύο συνθήκες είναι πολύ κοινές – σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν σε κάποιο βαθμό ουλίτιδα, σύμφωνα με το NHS, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί και να αποτελέσει ανησυχία για την υγεία αν δεν αντιμετωπιστεί.

Οι ειδικοί προτείνουν σε όλους τους ανθρώπους να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα φθορίου και να καθαρίζουν καθημερινά τα δόντια τους με νήμα ή ενδοδοντικά βουρτσάκια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία και η νόσος των ούλων συνδέονται επειδή και οι δύο προκαλούνται από τον ίδιο τύπο φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία.

Advertisement

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από ένα μόριο που ονομάζεται CRP, το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα και στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία και σε εκείνους με ουλίτιδα.

Η CRP είναι επίσης αυξημένη στους άνδρες με καρδιακή νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι αρχίζει με την καταστροφή μικρότερων αιμοφόρων αγγείων προτού επηρεαστούν τα κύρια όργανα.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement