Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία: Ποιος και πώς δίνει τα «περίεργα» ονόματα στις κακοκαιρίες

Πώς επιλέγει τις ονομασίες ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος με την ομάδα του

Advertisement

Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία…Τα κύματα κακοκαιρίας στη χώρα έχουν αποκτήσει όνομα και γι’ αυτό «ευθύνεται» ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος είναι ο άνθρωπος που μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του meteo.gr επιλέγουν τα ονόματα για τις κακοκαιρίες που πλήττουν ανά περιόδους την Ελλάδα.

Η διαδικασία του να δίνονται ονόματα στα κύματα κακοκαιρίας ξεκίνησε αρχικά το 2017 με την «Αριάδνη», ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική.

Advertisement

Ωστόσο στην χώρα μας, αν και ακολουθείται το πρότυπο άλλων περιοχών της Ευρώπης, ο κανονισμός διαφέρει, καθώς εδώ η ονοματοδοσία αφορά μόνο σε κακοκαιρίες που μπορεί να φέρουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα αφορά σε πολύ έντονα φαινόμενα, που μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο ή μέρος αυτού, όπως για παράδειγμα κλειστά σχολεία, απαγόρευση απόπλου/πτήσεων, χιονόπτωση, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις κλπ.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, κάθε κύμα κακοκαιρίας αποκτά πλέον δικό του όνομα, το οποίο προέρχεται κυρίως από την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία. Και αυτό επειδή είναι λιγότερο συνηθισμένα, οπότε κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση, κάτι που βοηθάει σε περισσότερη επαγρύπνηση.

Advertisement

Ωστόσο χριστιανικά ονόματα και άλλα που αναφέρονται στο δωδεκάθεο αποφεύγονται. Για την επιλογή του ονόματος ακολουθείται αλφαβητική σειρά και τα ονόματα αφορούν εναλλάξ σε αρσενικό και θηλυκό. Αυτό σημαίνει, πως μετά την «Υπατία» το όνομα στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινάει από το γράμμα «Φ».

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement